ANNONS

Barn tvingades att stjäla kläder

Här på H&M i Haninge centrum har ungdomar i 12–13-årsåldern tvingats stjäla kläder för att inte bli misshandlade av nätverkets 17-åriga toppmän. Även Stadium och MQ har varit drabbade av stölderna.
Här på H&M i Haninge centrum har ungdomar i 12–13-årsåldern tvingats stjäla kläder för att inte bli misshandlade av nätverkets 17-åriga toppmän. Även Stadium och MQ har varit drabbade av stölderna.
Ett kriminellt ungdomsnätverk är på väg att nystas upp i Haninge.

Två 17-åringar sitter häktade misstänkta för att med våld ha tvingat 12-åringar att stjäla i Haninge centrum och i Stockholms city.
ANNONS

De beskrivs av polisen som ovanligt smarta, 17-åringarna som under en längre tid byggt upp ett nätverk i Haninge, där de själva utgör toppen och under sig har ofrivilliga underhuggare ned till en ålder av 12 år.

De två 17-åringarna är misstänkta för en mängd olika brott, bland annat utpressning och misshandel, där de tagit yngre ungdomar under sina vingar.

– I gengäld har de yngre tvingats stjäla, råna och sälja narkotika. De har blivit tvingade under hot om våld, säger Filippo Bassini, förundersökningsledare vid Handenpolisen, som tillsammans med tre andra poliser arbetat heltid med fallet i fem veckor.

17-åringarna klarar av både skolarbetet och samhället, något som bryter det gängse mönstret.

– Man ska inte förringa deras intelligensnivå, de är inte mindre begåvade. Tvärtom. Men tyvärr lockar den kriminella livsstilen mer än att plugga och bli något. Det här är lönsamt för dem. Man har använt synnerligen våldsamma metoder, näst intill råa, och det har skrämt oss.

Filippo Bassini berättar att utredningen tog fart när en mamma till en av de yngsta i konstellationen förstod vad hennes son var inblandad i och kom till polisstationen. Hennes son var en så kallad ”flygare”, en tjänsteman längst ner i hierarkin.

– ”Flygarna” kan vara i 12– 13-årsåldern och är nya i kriminella sammanhang. När det gäller stölderna har det handlat om märkeskläder i Haninge centrum, i Stockholms city och andra delar av Storstockholm, säger Filippo Bassini.

Enligt polisen är mellan tio och femton personer i olika sammanhang delaktiga. Man har känt till nätverket under en tid, men har saknat bevis fram tills nu. Utredningen är inne i slutskedet.

– Vi har fått över många ”flygare” på vår sida nu, annars hade vi aldrig kunnat träda fram.

ANNONS

Grupperingen har rekryterat folk från Brandbergen ner till Jordbro. Kontakterna har knutits vid skolor, vid olika centrum, bussterminaler och pendeltågsstationer. Runt 15 anmälningar har kommit in och polisen tror att man nått toppen.