I mars kom länsstyrelsen till nämnden, som har kontor i Sollentuna, för att göra inspektion. De hittade en mängd brister och flera av de granskade ärendena handlar om hur arv ska hanteras.

I ett av fallet var ett barn som hade förmyndare arvinge efter sin farfar, som efterlämnade en dotter och fyra barnbarn. Innan han gick bort skänkte han sin bostadsrättslägenhet till de tre andra barnbarnen. Det fjärde barnbarnet, vars rättigheter skulle försvaras av förmyndaren, fick ingenting. 

Bostadsrätten såldes. Barnets förmyndare skrev under försäljningsavtalet. 

Glömdes bort

I november 2022 kom arvskiftet in till nämnden. Enligt skiftet skulle alltså det fjärde barnbarnet få mindre än de andra i dödsboet. Dagen därpå skrev nämnden till förmyndaren att de inte kunde gå med på arvskiftet eftersom alla syskon enligt lag har rätt till lika mycket. De begärde in ett korrigerat arvskifte. Till svar kom en kopia på gåvobrevet och en avräkning från försäljningen av bostadsrätten. 

Men nämnden fattade inget formellt beslut om att inte gå med på fördelningen av arvet. Och sedan glömdes ärendet bort. Först i november 2023 tog nämnden kontakt med förmyndaren, eftersom det inte kommit in några pengar på barnbarnets konto. 

Får kritik

För det riktar länsstyrelsen kritik mot överförmyndarnämnden och påpekar att förmyndare inte har rätt att avstå från arv för barnets räkning, att det tog lång tid innan något gjordes och att det ser ut som att arvet betalades ut utan att det fanns något giltigt samtycke från nämnden.

– Det är just sådant vi kollar i vår tillsyn och uppmärksammar i våra rapporter. Om det är ett ärende där vi anser att man bör vidta åtgärder följer vi upp det vid nästa års inspektion, säger Malin Åberg på länsstyrelsen i Stockholm som var med och gjorde granskningen.

Vad kan man göra för att säkra barnbarnet dess laglott?

– Om någon agerat fel kan det bli aktuellt att göra om arvskiften eller begära skadestånd. Rent generellt ska man se till att ett barn går skadelöst. 

I många fall har överförmyndarnämnden brustit i dokumentationen eller inte tydligt angivit på vilka lagar de stöder sina beslut. Det finns också fler fall där människors arvsrätt inte försvarats och där nämnden inte gjort tillräckligt för att kontrollera att gode män, förvaltare eller förmyndare gör sitt jobb.