Barnen åker i farlig ramp

Eddie Marklund åkte ner i hålet och föll så illa att han slog i ansiktet. De skejtramper och hinder som finns vid tennisbanorna i dag är donationer från privatpersoner. Nu har kommunen tagit över ansvaret för dem och ska rusta upp ramperna.
Eddie Marklund åkte ner i hålet och föll så illa att han slog i ansiktet. De skejtramper och hinder som finns vid tennisbanorna i dag är donationer från privatpersoner. Nu har kommunen tagit över ansvaret för dem och ska rusta upp ramperna.
De får skrubbsår, börjar blöda och vrider axeln ur led. Vaxholms barn har tröttnat på de fallfärdiga skejtramperna på Vaxön.

Nu ska ramperna rustas upp, men en riktig skejtpark blir det inte ännu.

Täby har det, liksom Åkersberga och Vallentuna. En riktig skejtpark alltså. Lägg där till Värmdö, Tyresö, Huddinge, Botkyrka och Stockholm – men inte Vaxholm.

Här får barnen i stället åka skate­board och sparkcykel på ett par risiga och trasiga ramper vid tennisbanorna på Vaxön.

De som stannat kvar vill säga. De äldre ungdomarna, har redan övergivit ramperna för att ta bussen till grannkommunernas skejtparker. Kvar är mellanstadiebarnen på sparkcyklar, som fortsätter att slå sig när de snubblar på hålen och fastnar i ramperna.

– Jag vred axeln ur led i ena rampen, säger Noah Fuller.

– Jag fastnade i hålet där borta, och började blöda i ansiktet. Det är läskigt för man ser inte hålen från ena sidan och så kan man flyga av styret, säger Eddie Marklund.

Den här dagen efter skolan är det full fart. Vigo Wahlström, 11 år, berättar att de flesta använder hjälm.

– Men inte de som tror att de är coola. Vi måste åka här fast att ramperna är trasiga, på gatorna får vi inte åka. Vi vill att det byggs en riktig skejtpark i betong, trä går sönder, säger han.

Barnen berättar att en del barn brukar åka till ”Klotterberget” på Rindö, men där är det ett stup på ena sidan, så deras föräldrar har förbjudit det.

John Fuller, vars son Noah vred axeln ur led, säger att familjen brukar åka till andra kommuner.

– Här är det farligt, det är klart att man är orolig, barnen kan ju skada sig på riktigt. Vi har själva lagat och fixat så gott vi kunnat på ramperna, säger John Fuller.

Faktum är att kommunen delvis lyssnat, efter år av påtryckning från ungdomarna.

Nu ska ramperna rustas upp och lagas, och de minsta hindren plockas bort av säkerhetsskäl. Materialet är redan beställt, enligt Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur. Men hon kan inte svara på varför upprustningen dröjt.

– Men det är jättebra att det finns ett engagemang bland ungdomarna, säger hon.

Enligt Malin Forsbrand undersöker kommunen om det går att bygga en riktig skejtpark vid det nya campuset eller den nya idrotts­hallen. Men hon kan inget lova.

– Men vi tittar på det och har med det i tanken, säger hon.