Min lokala hjälte

Rädda barnen behöver frivilliga som vill leka

Rädda barnen driver ett lekrum på asylboendet i Täby, men behöver fler volontärer.
Rädda barnens lekrum på asylboendet behöver fler volontärer.
Rädda barnen söker volontärer till asylboendet i Täby. 
– Ju fler volontärer vi är ju mer kan vi göra, säger Eleni Rudman, som sitter i styrelsen för Rädda barnen i Täby.

Migrationsverket driver asylboendet på Täby Park hotell, men det är Rädda barnen i Täby som ser till att de nyanlända barnen får lite fritidsaktiviteter ett par gånger i veckan. Eleni Rudman har hållit i kontakterna med Migrationsverket när föreningen startat upp ett lekrum för barnen på asylboendet.

Förra året gick Täbyföreningen ut med ett upprop för att hitta volontärer till lekrummet och uppropet fick god respons. Från början var det ungefär 650 nyanlända på boendet varav hälften barn, berättar Eleni Rudman. Fortfarande bor cirka 150 barn där.

Nu hoppas Rädda barnen i Täby att hitta fler frivilliga som vill hjälpa till.

– Vi har varit där ett år och nu känner vi att vi vill ge mer tid, förklarar Eleni Rudman.

Två gånger i veckan håller 6-10 volontärer lekrummet öppet. Eleni Rudman säger att det är viktigt att barnen får möjlighet att pyssla och leka, men också att ställa frågor till andra vuxna än sina föräldrar.

– Vi ritar, skriver och ibland ordnas utomhusaktivitet. Vi har varit ute och grillat och spelat brännboll. Det är också jätteroligt.

I Täby finns flera organisationer och nätverk som har projekt för att hjälpa nyanlända tillrätta. Eleni Rudman märkte förra året att många Täbybor vill engagera sig, men inte har vetat hur de ska göra. Hon hoppas nu att fler ska vilja vara med i Rädda barnens volontärspool som bemannar lekrummet på asylboendet.

– Lekrummet är bara öppet när vi är där och vi håller ju bara öppet två timmar per gång. I Täby finns inte så mycket att göra om man inte har bil och pengar. De här barnen lever i barnfattigdom. Vi försöker se till att barnen har något att göra, säger Eleni Rudman.