ANNONS

Här får barnen umgås och skapa efter skolan

Anna After School Bro
Anna Nordén Fagerlund är aktivitetsledare och filmpedagog på After school i Brohuset.
Nu har Upplands-Bros nya satsning After school dragit igång. Målet är att ge barn en plats att vara efter skolan och locka nya personer till biblioteket.
– En mötesplats för barn med liknande intressen, säger Anna Nordén Fagerlund.
ANNONS

Tre dagar i veckan – tisdag, onsdag och fredag – så kommer barn och ungdomar i åldrarna 9 till 14 år ges möjligheten att få göra olika aktiviteter i Brohusets Verkstan.

Aktivitetsledaren och filmpedagogen Anna Nordén Fagerlund är anställd för att barnen ska kunna utforska olika typer av kreativa skapande, som exempelvis att göra egna filmer.

– Det finns ett fokus på digitalt skapande. Men det finns möjlighet att göra det mesta, säger hon.

Barnen väljer

Inför starten har biblioteket varit ute i de närliggande skolorna för att fråga de lokala barnen vad de vill göra på After school. Barnen vilja kommer forma vad som går att göra under eftermiddagarna. Allt från dans till bakning går att utföra i husets lokaler.

– Vi har fått in några svar. De tillfrågade verkar vara intresserade av att framför allt kolla på film, spela tv-spel och baka. Men vi kommer hålla koll på vad barnen önskar göra den här första tiden, säger Anna Nordén Fagerlund.

Biblioteket har som mål att locka nya barn och ge barn en möjlighet att ha biblioteket som en plats att återkomma till. Förhoppningen är att närvaron på biblioteket ska locka till läsning med tiden.

– Relationsskapande ser vi som väldigt viktigt. Lika mycket som vi vill att nya barn ska komma på drop in så hoppas vi att andra barn vill komma tillbaka regelbundet, säger Anna Nordén Fagerlund.

Annat än fotboll

After school är ett projekt som preliminärt är planerat för ett år, och som finansierats av pengarna Upplands-Bro ansökt och tilldelats av statens kulturråd. Anna Nordén Fagerlund tycker det är kul att det satsas på aktiviteter för ungdomarna som ligger utanför sporten.

– Det är bra att det finns något för de som inte är intresserade av till exempel fotboll. Jag tycker det är kul tt det görs en sån här kulturell satsning för barnen, säger hon.

ANNONS

Skillnaden mellan de som är nio år och de som är fjorton år är något som tagits i hänsyn. De äldre barnen, mellan 12 och 14 år, får till exempel låna mer avancerad teknisk utrustning, som bärbara datorer att redigera film på.

After school kommer även att öppna i Kungsängen. Biblioteket i orten har haft problem med vattenskador.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.