Camilla Stahre, rektor för Vallentuna Friskola, har haft fullt upp sedan hon i lördags kväll fick reda på att skolan brann.

– Det är jättetråkigt men vi jobbar på och är lösningsfokuserade. Vi har jobbat hårt med att hitta lösningar med räddningstjänst, polis och Atvexakoncernen.

Håller stängt

Vallentuna Friskola och Vallentuna Internationella Montessoriskola håller stängt i dag, måndag.

– Vi tog beslutet att ha stängt i dag efter många möten. Vi har ett gott samarbete med kommunen och vår förhoppning är att kunna elever på plats i morgon, säger Camilla Stahre, rektor för Vallentuna Friskola. Men vi fick precis besked att el och vatten är i gång och vi kan öppna i morgon.

– Eleverna fick en oväntad lovdag, säger Filippa Amanto, rektor för Vallentuna Internationella Montessoriskola. Men det känns ändå som att det löser sig och att vi har bra stöd av kommunen. Samtidigt är vi glada att det skedde på en lördag och att ingen kom till skada.

Branden har främst drabbat ett gavelrum och taket ovanför matsalen.

– Matsalen är vattenskadad, annars är den intakt förutom att det kommit sot på golvet.

Byggnaden fick stora skador efter branden.

Byggnaden fick stora skador efter branden.

Anna Wilson

– Vi har kontakt med vårt matföretag. De är flexibla och har presenterat en lösning så att man kan äta i klassrummen. Vi känner oss lugna och trygga även om det känns supertråkigt. Många är påverkade och det väcker mycket tankar och känslor.

En polisutredning är inledd.

– Det rubriceras som mordbrand, säger Vallentunas kommunpolis Fredrik Pettersson. Två minderåriga är misstänkta, men mer än så kan vi inte säga.

Polisen söker inte aktivt efter vittnesuppgifter.

– Men har man sett något får man gärna höra av sig.

Skolbyggnaden ägs av kommunen, som hyr ut den till de båda friskolorna. Teknik- och fastighetschef Roger Lindström kommer att ägna dagen åt att få en djupare bild av skadeläget. Alla skador syns inte.

Dolda skador

– Vi har tekniska system med vatten, avlopp och el som vi vill undersöka. Sen får vi inleda saneringen, ta bort partiklar och lukt. Det går lite parallellt naturligtvis. Just nu tas skadade delar bort så att det inte blir farligt att vara där. Det pågår nu. Vi har haft väktare där under helgen.

Även om skolorna öppnar i morgon är det oklart när reparationer och sanering är klara. 

– Det är inte långt till sommarlovet, men inte heller så långt till skolstarten för hösten. Därför är det viktigt att så snart som möjligt få bra lägesbild, säger Roger Lindström. 

Fastigheten är försäkrad.