Barnen får inte lämna skolområdet

Polisen har bara en misstänkt för sex­uellt ofredande av en elev på Ribbybergsskolan.

Men fyra anmälningar på kort tid har gjorts mot män som ska ha närmat sig barn.

Det var den 7 oktober på efter­middagen som en elev i en av de lägsta årskurserna på Ribbybergsskolan i Västerhaninge utsattes för ett sexuellt ofredande av en ung man som blev mer eller mindre ensam med eleven.

– Den misstänkta killen hamnade mer avskilt med ett barn. Det gick åt det sexuella hållet. Jag har erfarenhet av mycket under mina år som rektor, men inte av detta, säger rektor Claes Ekstrand.

Den 17 oktober grep polisen en ung man misstänkt för brottet, men släppte honom dagen efter.

– Han är fortfarande misstänkt och det finns ingen annan misstänkt. Han är tidigare ostraffad. När utredningen har kompletterats, om inte allt för lång tid, vet jag om jag kan väcka åtal eller inte, säger Rebecka Boholm, förundersöknings­ledare.

Ytterligare två situationer, men mindre allvarliga, ska ha följt under fredagen den 11 oktober utanför skolan.

– Signalementen jämfört med den första händelsen stämmer inte. Man ska också veta att när vuxna berättar om detta för barn så blir barn rädda och ser saker, säger Margareta Forsberg, polisens utredare.

Ingen har gripits för de två senare incidenterna, vilket Lokaltidningen Mitt i felaktigt skrev förra veckan.

Redan några veckor innan ofredandet den 7 oktober anmäldes en äldre man som ska ha blottat sig för ett barn utanför en affär i Tungelsta. Ingen har gripits för blottningen och även i detta fall handlar det om ett helt annat signalement än i de andra anmälningarna.

Ribbybergsskolan har informerat föräldrar och har fortsatt höjd beredskap.

– Vi kan också vara tveksamma kring vissa uppgifter men efter det som faktiskt hände måste vi ta allt på allvar. Barnen får absolut inte lämna området när de är ute just nu, säger Claes Ekstrand.

Hur känner föräldrarna och eleverna?

– En väldigt stark oro. Det är bra att man är vaksam, men risken är att det slår över så att varenda kille blir anklagad.

Fakta

Fyra fall av ofredande på en månad

I september polisanmäls en man som blottat sig för ett barn i Tungelsta. Ingen gripen.

7 oktober utsätts en ung elev på Ribbybergsskolan för ett sexuellt ofredande utanför skolan. Den 17 oktober grips en ung man, men han släpps omgående.

11 oktober sker under loppet av en kvart, enligt två polisanmälningar, ett ofredande av en pojke och ett sexuellt ofredande av två flickor. Ingen gripen.

Källa: Haningepolisen