Barnen fick inte kliva av bussen vid skolan

Barnen fick inte stiga av vid skolans hållplats efter en friluftsdag.

Linje 840 stannar nämligen inte vid hållplatsen Sofieberg, och busschauffören vägrade göra ett undantag. Helt rätt, enligt SL.

Ida-Maj Broman, 9 år, och hennes skolkompisar var på väg tillbaka efter en friluftsdag. Men busschauffören vägrade stanna på hållpaltsen vid Sofiebergsskolan. I stället fick barnen åka med till nästa hållplats och gå tillbaka. Anledningen: skolans hållplats står inte med på bussens turlista.

– Jag tycker att man måste vara lite mänsklig, säger Annette Arvidsson som blev arg när hon hörde vad som hade hänt.

Hon satt barnvakt hemma hos ett av sina yngre barnbarn och väntade på att storasystern Ida-Maj skulle komma hem. När hon väl kom hem var hon kall, blöt och ledsen.

– Alla dessa små barn fick gå av vid Gudö och gå tillbaka samma väg som de kommit, berättar Annette Arvidsson.

Det är inte mer än några hundra meter mellan hållplatserna, men Annette Arvidsson menar att det är farligt för barnen att gå längs med den hårt trafikerade Gudöbroleden.

Dessutom tycker hon att busschauffören kunde ha varit lite medmänsklig och gjort ett undantag från den vanliga turlinjen när bussen var full av barn i åldern sex till nio år.

Enligt SL är anledningen till att linje 840 inte stannar vid Sofieberg att spara tid.

– 840 är en linje som är tänkt att gå fort. Det är alltid en balansgång mellan att hålla nere restiden och att ha många hållplatser, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjänt.

Enligt SL hade det, tvärt­emot vad Annette Arvidsson tycker, varit helt fel av chauffören om han hade gjort ett undantag från turlinjen och stannat på hållplatsen Sofieberg, som inte ingår på turen.

– Chaufförerna ska inte ta egna initiativ på det sättet. Man kan tycka att det vore schysst men då är det andra resenärer som drabbas av förseningar senare på linjen, säger Lovisa Åbom.

Men den förklaringen köper inte Annette Arvidsson.

– Så stressad får man inte vara. Jag har aldrig i hela mitt liv varit med om att en buss inte kan stanna vid hållplatserna.

Fakta

Så avgörs var bussen stannar

Gångavstånd från bebyggelse, såsom bostäder, skolor och arbetsplatser.

Typ av linje. Snabbare linjer ska ha färre hållplatser.

Utrymme vid hållplatser. Bara ett begränsat antal bussar kan stanna vid samma hållplats för att undvika trängsel.

Källa: SL