Barnen kissar ute i väntan på toalett

I över två år har Jan Valeskog (S) påtalat att det behövs en toalett i Bellevue­parken.

Men förvaltningarna kan inte komma överens om vem som ska förverkliga förslaget.

Konstgräsplanen i Bellevue­parken används av hundratals barn och ungdomar under större delen av året. Den är även hemmaplan för Norrtulls sportklubb som har 800 medlemmar.

Trots det finns det inte en enda toalett i området.

– Det är ju så pass omfattande verksamhet där och då förstår ju var och en att ungdomarna måste uträtta sina behov i det fria. Det är inte acceptabelt och jag utgår från att det här blir åtgärdat, säger Vasastadsbon Jan Valeskog (S).

Han väckte frågan för över två år sedan och förvaltningarna är positiva men har bollat runt förslaget så länge att Jan Valeskog sett sig tvingad att ta upp frågan i fullmäktige.

Regina Kevius (M), idrotts- och stadsbyggnadsborgarråd, tycker att det är rimligt att de idrottande barnen ska kunna uträtta sina behov på en toalett.

Hon rullar dock tillbaka bollen till förvaltningarna och uppmanar dem att lösa frågan utan direktiv från kommunfullmäktige.

– Det är ett ovanligt luddigt svar och en ynklig politisk hantering att man inte klart och tydligt pekar på vem som har ansvaret vilket man normalt gör. Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är nästan lite komiskt, säger Jan Valeskog.

På Norrmalms stadsdelsförvaltning är man positiv till förslaget och anser att en toalett bör installeras vid den pågående upprustningen av Bellevueparken.

Idrotts­för­valt­ningen tycker att det vore bäst att fixa ett permanent wc på exempelvis Bellevue­vägen.

– Ska vi ordna en toalett vid bollplanen måste vi hyra in en bajamaja som per automatik kommer att användas av alla möjliga och då är det stor risk att den blir vandaliserad, vilket var fallet med det omklädningsrum som tidigare låg intill planen. Då är det bättre med en offentlig toalett som byggs i rustika material och som sköts av en entreprenör som städar och klottersanerar, säger Åke Roxberger, planeringschef på idrottsförvaltningen.

Skulle det bli verklighet hamnar det på trafikkontorets bord. Men kontorets enhetschef Per Anders Hedkvist säger att han inte är insatt i ärendet och vill inte kommentera.

Lokaltidningen Mitt i har inte lyckats nå Regina Kevius.

Ungdomarna måste uträtta sina behov i det fria. Det är inte acceptabelt.Jan Valeskog (S)