ANNONS

Barnen kräver ny skatepark i Vaxholm

De får skrubbsår, börjar blöda och vrider axeln ur led. Vaxholms barn har tröttnat på de fallfärdiga skateramperna på Vaxön.

Nu ska ramperna rustas upp, men politikerna kan inte utlova en riktig skatepark.
ANNONS

Täby har det, liksom Åkersberga och Vallentuna. En riktig skatepark alltså. Lägg där till Värmdö, Tyresö, Huddinge, Botkyrka och Stockholm – men inte Vaxholm.

Här får barnen i stället åka skateboard och sparkcykel på ett par risiga och trasiga ramper vid tennisbanorna på Vaxön.

De som stannat kvar vill säga. De äldre ungdomarna, som åker skateboard, har redan lämnat ramperna för att ta bussen till grannkommunernas skateparker. Kvar är mellanstadiebarnen på sparkcyklar, som fortsätter att slå sig när de snubblar på hålen och fastnar i ramperna.

– Jag vred axeln ur led i ena rampen, säger Noah Fuller.

– Jag fastnade i hålet där borta, och började blöda i ansiktet. Det är läskigt för man ser inte hålen från ena sidan och så kan man flyga av styret, säger Eddie Marklund.

När Mitt i kommer till rampen efter skolan är det full fart på barnen. Vigo Wahlström, 11 år, berättar att de flesta använder hjälm.

– Men inte de som tror att de är coola. Vi måste åka här fast att ramperna är trasiga, på gatorna får vi inte åka. Vi vill att det byggs en riktig skatepark i betong, trä går sönder, säger han.

Barnen berättar att en del barn brukar åka till ”Klotterberget” på Rindö för att åka, men där är det ett stup på ena sidan, så deras föräldrar har förbjudit det.

En av papporna, John Fuller, vars son vred axeln ur led säger att familjen brukar åka till skateparker i andra kommuner.

ANNONS

– Här är det farligt, det är klart att man är orolig, barnen kan ju skada sig på riktigt. Vi har själva lagat och fixat så gott vi kunnat på ramperna, säger John Fuller.

Faktum är att kommunen delvis lyssnat, efter år av påtryckning från skateungdomarna.

Nu ska ramperna rustas upp och lagas, och de minsta hindren plockas bort av säkerhetsskäl. Materialet är redan beställt, säger Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur.

Men hon kan inte svara på varför upprustningen dröjt.

– Nej, det kan jag inte. Men det är jättebra att det finns ett engagemang bland ungdomarna. Nu gör vi upprustningen, konstaterar hon.

Enligt Malin Forsbrand undersöker kommunen om det går att bygga en riktig skatepark vid det nya campuset eller den nya idrottshallen. Men hon kan inget lova.

– Men vi tittar på det och har med det i tanken, säger hon.

Fakta

Ev faktaruta eller bild på skatepark från Åkersberga - la in arkivbild: Här finns skateparker:

”Riktiga” skateparker, enligt föreningen Stockholm Subsurfers, finns i Åkersberga, Täby, Vallentuna, Värmdö, Tyresö, Stockholm, Huddinge och Botkyrka.

Vaxholm har en förening, Vaxholm Subsurfers, men än så länge ingen riktig skatepark.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.