ANNONS

Nu får barnen sova på ”nattis” i Vårberg

Från den 1 september får barnen sova på "nattis" i Vårberg medan föräldrarna arbetar.
Från den 1 september får barnen sova på "nattis" i Vårberg medan föräldrarna arbetar.
Den 1 september är det premiär för "nattis" i förskolan på Rönnholmsgränd 42 i Vårberg. Där kan kvälls- och nattarbetande föräldrar från hela Skärholmens stadsdel lämna sina barn.
ANNONS

Hittills har förskolepersonalen kommit hem till barnen, sedan deras föräldrar beviljats barnomsorg på obekväm arbetstid. Från den 1 september ska i stället kvälls- och nattarbetande föräldrar lämna sina barn till förskolan på Rönnholmsgränd 42 i Vårberg. Det gäller även föräldrar i Sätra, Bredäng, Vårberg och Skärholmen, som alltså får en bit att åka.

– Vi valde en lokal i Vårberg eftersom de flesta barn i behov av omsorg på obekväm tid kommer därifrån. Förskolan ligger också nära kommunala kommunikationer. Det är ett beslut fattat utifrån ett barnperspektiv, säger Cathrine Bauhn, enhetschef på utvecklings- och stödenheten inom förskola och fritid i Skärholmens stadsdel.

Skärholmens stadsdelsnämnd klubbade beslutet i november 2016. Bakgrunden var nya riktlinjer från kommunfullmäktige, om att barnomsorg på obekväm arbetstid i första hand ska ske i lokaler avsedda för det. Bara om det finns särskilda skäl ska förskolepersonal arbeta i hemmen. Ett syfte är att OB-förskolorna i olika stadsdelar ska vara likvärdiga. Ett annat är ökad insyn och trygghet.

– Man menade att detta ger större möjlighet till insyn och kontroll, både över hur personal och barnen har det, säger Cathrine Bauhn.

Med obekväm tid menas klockan 17–08 på vardagar och kl 17.00 fredag–kl 8.00 måndag. OB-förskolan på Rönnholmsgränd är alltså inte bara öppen kvällar och nätter utan också helger, för barn mellan 1 och 12 år.

Cirka 15 familjer, med totalt 22 barn, har på senare tid haft förskolepersonal i sina hem när föräldrarna arbetat. Några har meddelat att de tänker lösa sin barnomsorg ”på annat sätt” i stället för att lämna sina barn i OB-förskolan.

– Vi vet ännu inte riktigt hur många barn som kommer att delta, eftersom vi nu inkluderar skolbarn upp till 12 år, säger Cathrine Bauhn.

Politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd var inte eniga om beslutet. De borgerliga partierna (M, L, C och Kd) ansåg att möjligheten att välja barnomsorg i hemmet under kvällar och nätter borde finnas kvar men röstades ner av den rödgröna majoriteten.

De borgerliga framhöll att familjerna borde få välja det som passar deras barn bäst och att det rör sig om en liten kostnadspost i stadsdelsnämndens budget. Men syftet med det nya systemet är inte att spara pengar, enligt Cathrine Bauhm.

ANNONS

– Syftet är att få en mer kvalitetssäkrad verksamhet, både för barn och medarbetare. Vi har höga ambitioner och har anställt barnskötare med hög kompetens. Vi arbetar för att det ska vara en OB-förskola med guldkant för barnen, säger hon.

Ännu en skillnad från förut är att föräldrarna nu ska ansöka hos utbildningsförvaltningen om att få barnomsorg på obekväm tid. Det är alltså utbildningsförvaltningen som ger avslag eller beviljar. Själva omsorgen är dock kvar i stadsdelsförvaltningens regi.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.