Så ska barnen få plats – Björkeby byggs ut

Det blir inte paviljonger vid Björkebyskolan, utan en ombyggnad.
Det blir inte paviljonger vid Björkebyskolan, utan en ombyggnad.
I november kom larm om att alla barn som sökt plats på Björkebyskolan till hösten inte kommer få plats. Ikväll förväntas barn- och ungdomsnämnden ta beslut om att bygga om skolan för att säkra platserna.

Barn- och ungdomsnämnden förväntas ikväll godkänna ett förslag från förvaltningen, om att bygga om Björkebyskolan för att skapa fler elevplatser.

Det var i november som oppositionen slog larm om att många platser saknas på populära Björkebyskolan. Då sades att ungefär 70 elevplatser saknades inför kommande höst – och att många barn riskerade att få åka till andra skolor.

Då föreslog Liberalerna att skolan skulle kompletteras med så kallade paviljonger, temporära modulbyggnader. Eva Ullberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, sa inte nej till förslaget. Men enligt förvaltningen är det dyrt, och kanske onödigt, att bygga paviljonger.

I en analys skriver förvaltningen att det sannolikt inte saknas 70 platser, eftersom alla elever som söker till skolan inte nödvändigtvis vill gå där. Förvaltningen räknar med ett bortfall till friskolor och skolor i andra kommuner, som innebär att skolan behöver plats för 150-180 elever till hösten. Med det i åtanke är förvaltningens förslag att skolans nuvarande lokaler byggs om för att få fler elevplatser.

– Alla som söker till Björkebyskolan som förstahandsval kommer att få plats, med den kapacitetshöjning vi gör, säger Eva Ullberg (S).