Barnen rensar upp i naturen

Loui Bergsjö Kelly hittade en gammal sönderfallen matta vid sjön Trehörningen.
Loui Bergsjö Kelly hittade en gammal sönderfallen matta vid sjön Trehörningen.
Nu inleds de årliga skräpplockardagarna i Huddinge. Under en vecka kommer hela 6 419 förskolebarn och skol-elever att medverka.

Men redan i förra veckan tjuvstartade förskolan Fjällbacken.

Förskolläraren Margaretha Bjelvén har inför skräpplockardagarna arbetat med frågor som återvinning, nedskräpning och konsumtion ihop med barnen.

– Det är ett sätt att visa att vi menar allvar med vårt engagemang för att förbättra miljön. Jag tror att det är viktigt att barnen tidigt får lära sig hur vi ska ta hand om miljön och allt levande som finns i naturen, säger hon.

Arbetskamraten Jesper Schinkler håller med. Han tror att barn som tidigt får lära sig om de negativa effekterna av nedskräpning inte själva kommer att skräpa ner.

Förskolebarnen har beväpnats med gula muminsoppåsar och genomskinliga plasthandskar medan Margaretha Bjelvén har en överraskning i bakfickan.

– Det är engångstatueringar till barnen, säger hon.

Årets första skräpplockardag tar dem ner till sjön Trehörningen, där bland andra Loui Bergsjö Kelly hittar en gammal sönderfallen matta.

– Det är viktigt att vi plockar upp skräpet efter oss, annars riskerar djur att fara illa, säger Maximilian Rinon Dolk.

En bit bort letar Nils Greberg Selerud tillsammans med Elias Hansson efter en metallburk som Nils hittade för över ett år sedan.

– Jag förstår inte varför vuxna människor slänger så mycket skräp i naturen. Det är plastburkar, metallburkar och cigarettfimpar, säger Nils Greberg Selerud.

Brukar ni källsortera hemma?

– Vi källsorterar bara när pappa dricker öl.

På hemvägen hittar en grupp förskolebarn glasskärvor på marken. Ingen rör dem utan alla tittar på när Jesper Schinkler lägger dem i en plasthandske.

Kampanjen är Sveriges största aktion mot nedskräpning och anordnas varje år. Organisationen Håll Sverige Rent uppmuntrar människor i alla åldrar att ge sig ut och plocka skräp.

Fakta

Drygt en miljon fimpar slängs

I Sverige slängs en miljard cigarettfimpar på gator och torg varje år. Det kan ta upp till fem år för en fimp att brytas ner.

Plast som slängs i naturen tar flera hundra år att bryta ner.

Varje år förblöder tusentals kor efter att ha ätit något vasst som hamnat i deras mat.

Källa: Håll Sverige Rent