ANNONS

Barnen i Rinkeby: ”Sluta döda varandra”

Mohammed Reda Al-Khalidi, Jabir Aden, Pela Yossef och Laylan Brifkany i årskurs 6.
Mohammed Reda Al-Khalidi, Jabir Aden, Pela Yossef och Laylan Brifkany i årskurs 6.
Mohammed Reda Al-Khalidi, Jabir Aden, Pela Yossef och Laylan Brifkany i årskurs 6.
Mohammed Reda Al-Khalidi, Jabir Aden, Pela Yossef och Laylan Brifkany i årskurs 6.
Lärare på Kvarnbyskolan Tim Laskar.
Lärare på Kvarnbyskolan Tim Laskar.
De har sett bilder på döda personer på sociala medier tagna på den lokala pizzerian. Vägen till skolan kantas av minnesplatser och just nu får flera av dem inte gå ut i Rinkeby efter att skoldagen är över.

Mitt i har träffat elever i årskurs 6 på Kvarnbyskolan i Rinkeby efter att dödsskjutningarna i området avlöst varandra.
ANNONS

 

– Det känns inte så bra nu.. Det känns tråkigt. Jag vill att de ska sluta döda varandra, säger Jabir Aden, 12 år.

– Jag blir arg för att jag inte kan gå ut som vanligt och när sådant här händer blir man ledsen för att en person har dött och man kan aldrig mer prata med den människan, säger Pela Youssef 12 år.

”De som gör det här är själviska, de tänker inte på oss barn. De tänker bara på den de vill döda”

Pela Youssef brukar åka till Kista och Jabir Aden till Solna för att spela fotboll på fritiden, eftersom att flera av barnen inte får gå ut i området när skolan är slut för dagen.

– De som gör de här är själviska, de tänker inte på oss barn. De tänker bara på den de vill döda, säger Laylan Brifkany, 12 år.

Snön täcker skolgården i Rinkeby. Mohammed Reda Al-Khalidi har funderat på hur man ska kunna stoppa våldet.

– Kanske sätta upp fler kameror eller kanske att de tänker på andra och inte bara sig själva, säger Mohammed Reda Al-Khalidi.

– När jag var liten hände inte sådant här. Flera jag känner har flyttat och vill inte ha någonting med Rinkeby att göra. Jag vill inte heller bo här nuförtiden, säger Laylan Brifkany.

ANNONS

”Finns ett behov av att prata”

I skolorna i Järva försöker man bemöta elevernas frågor. Tim Laskar är lärare på Kvarnbyskolan. Han är född och uppvuxen i Rinkeby.

– Vi försöker prata med barnen när det skett skjutningar och svara på svåra frågor. Vi märker att det finns ett behov av att prata om det.

Han berättar att eftersom flera barn är hänvisade till hemmen på lov och ledighet har många uttryckt att de längtar till skolan efter lov eftersom de då kan röra sig lite mer fritt.

Det har förekommit att elever på skolan blivit direkt drabbade när släktingar har utsatts för våldet. Skolan har då krisberedskap där bland andra psykologer, skolhälsovård, lärare och rektor ingår.

– Det viktigaste vi kan göra är att aldrig ge upp och att vi fortsätter försöka hålla barnen borta från kriminalitet.

Obehagliga bilder på sociala medier

Det är inte bara i området utomhus som våldet söker sig till barnen. För bara ett par veckor sedan spreds en bild på sociala medier på en ung man som nyligen sköts till döds. Fler elever har sett den.

– Vem vill se en död människa på en restaurang?, frågar sig Laylan Brifkany.

– Jag vet dem som vill vara en del av det som händer, de tycker att det är coolt att kunna, säga ”jag har sett det eller jag var där”, säger hon.

Men allt är inte nattsvart. Flera av eleverna tror att det kommer att bli bättre i Rinkeby. De drömmer om att bli fotbollsspelare, läkare och advokater.

– Jag tror att det kommer att bli bättre. Jag hoppas det, så att det kan bli som förut. Men jag vet inte hur man ska göra, säger Pela Youssef.

Fakta

Dödsskjutningarna

Förra året avslutades med en dödsskjutning och det nya året startade med ytterligare en dödlig skjutning i Rinkeby.

Garagemordet:

En man i 20-årsåldern sköts till döds med flera skott i ett garage på Degerbygränd i Rinkeby. Dådet inträffade natten till söndagen den 1 januari.

Polisen har vädjat om att personer som har information om mordet ska kontakt dem via 114 14.

Vid den här tidningens pressläggning hade inte någon gripits för mordet.

I samband med mordet avslöjade Mitt i att flera av garagen i Järva saknar garageportar. Fastighetsbolagen berättade att efter upprepad skadegörelse gapar garagen öppna och nu finns stora problem med att kriminella hänger i garagen. Flera av fastighetsbolagen ska nu byta till säkerhetsdörrar för hundratusentals kronor.

Pizzeriamordet: 

Den 8 januari vid 18.30-tiden sköts en man i 20-årsåldern inne på en pizzeria i Rinkeby centrum.

Flera barn och familjer befann sig på restaurangen och blev vitten till dådet.

Polisen misstänker att två till tre personer kan vara delaktiga i skjutningen och att mordet kan ha kopplingar till en pågående gängkonflikt i området.

Vid den här tidningens pressläggning hade inte någon gripits för mordet.

Källa: Polisen
ANNONS