Barnen ska slippa slå sig

Mitt i natten fick barnbassängen tömmas på vatten för att kullen för skulle kunna behandlas med ett antiglidmedel. Nu är den inte lika hal längre, lovar simhallschefen Frank Marin.
Mitt i natten fick barnbassängen tömmas på vatten för att kullen för skulle kunna behandlas med ett antiglidmedel. Nu är den inte lika hal längre, lovar simhallschefen Frank Marin.
Föräldrar slog larm om barn som halkade och slog sig i simhallens barnbassäng – på en guldkulle av mosaik.

Det klättervänliga konstverket blev nämligen glashalt i kontakt med vatten.

Nu har det sprejats med ett antiglidmedel.

Barnbassängen i Sundbybergs nyinvigda simhall är unik i sitt slag med mosaikkonst på temat skatter, magi och lekfullhet.

Mitt i bassängen glimrar en mosaikkulle i guld med en stege och en liten rutschkana. Kullen blev snabbt populär bland de badande småbarnen.

Men det skulle visa sig att mosaiken blev glashal i kontakt med vatten och att äventyrliga barn som skippade stegen därför riskerade att slinta och slå sig.

– Det är jättefint i bassängen men tyvärr verkar man ha missat att det är barn som ska vara där, säger Cecilia Wallenius.

Hon kontaktade simhallen och slog larm om den farliga kombinationen av ett hårt raspigt material som blir halt av väta efter att hennes snart 4-årige halkade och slog i hakan. Han fick sy tre stygn.

– Det hjälper inte att hålla uppsikt. Det går ju på en halv sekund när de väl trillar. Men visst man kan springa efter och skrika ”akta, akta” men då tappar ju bassängen sin funktion att skapa trygghet i vattnet, säger hon.

Per Bärjegård har också uppmärksammat halkrisken.

– Vår son tappade fotfästet och gled ner på kullen. Han slog i kinden och rev sig på vägen ner. Kullen är lite raspig, säger han.

– Alla barnen som var där tog andra vägar upp än trappan. Formen inbjuder ju till klättring. Medan vi var där ramlade tre barn, inklusive vår son. Men så länge den inte är hal är det ju en kul grej.

Frank Marin, verksamhetsansvarig på simhallen, har tagit incidenterna på allvar och vidtagit åtgärder.

– Vi satte direkt upp skyltar för att upplysa våra besökare om halkrisken. Sedan kontrollerade vi för att se hur halt det blev på kullen. Det blev halt. Det hade vi absolut inte förväntat oss, den ska ju användas i en våt miljö.

– Vi kontaktade konstnären som hyrde in en firma som behandlade kullen med ett antiglidmedel som ger bättre fäste, säger Frank Marin.

Backa Carin Ivarsdotter som har skapat bassängen beklagar det som hänt. Hon berättar att hon valde mosaik av den näst högsta antiglidklassen.

– Det går inte att ha den högsta klassen på en lekskulptur. Då fastnar barnens kläder i den och går sönder.

Hon skapade skulpturerna i nära samarbete med en expert och ­säger att varenda centimeter är inspekterad och godkänd.

– Jag använde mosaik eftersom det är vackert och exklusivt och för att det var ett önskemål från kommunen. Alternativet var glasfiberarmerad plast. Det kan bli superhalt och är inte så snyggt heller.

Hon menar att hon visst haft små barn i åtanke när hon skapat skulpturerna.

– Jag tycker det är jättesynd och blir ledsen av det här. Bassängen är tänkt för riktigt små barn som har föräldrarna med sig.

Fakta

Bassängen kostade 700 000 kronor

Den 31 januari i år invigdes den renoverade och ombyggda simhallen i Sundbyberg.

Simhallen har fem bassänger, varav två är för barn.

I en av barnbassängerna finns ett sagolandskap med lekskulpturer av mosaik på temat skatter, magi och lekfullhet.

Bassängen kostade drygt 700 000 kronor och har skapats av konstnären Backa Carin Ivarsdotter.

Källa: Sundbybergs stad