Barnen slåss om skolorna

Marie Mets, här med sonen Noah, vill gärna att hennes båda barn ska få gå på Österskärsskolan, en av de populäraste skolorna i Åkersberga.
Marie Mets, här med sonen Noah, vill gärna att hennes båda barn ska få gå på Österskärsskolan, en av de populäraste skolorna i Åkersberga.

Det är stenhårt tryck på många skolor i Åkersberga. I höst riskerar ett 40-tal elever, som sökt en kommunal skola, att inte få plats där de vill. Det hände familjen Mets förra året:

– Vi ligger på hela tiden för att byta skola, säger Marie Mets.

Just nu väntar alla blivande förskoleklasselever och deras familjer spänt på att få veta vilken skola som barnen får börja på i höst.

Ansökningsprocessen tar längre tid än väntat – flera skolor är nämligen så populära att barnen slåss om platserna.

En av de skolorna där flest elever vill gå är Österskärsskolan. Där riskerar ett 10-tal elever att inte få plats, trots att de sökt dit.

Det hände familjen Mets förra året. Familjen hade precis flyttat till Åkersberga och Österskär, från Sundbyberg, för att barnen skulle få växa upp i ett lugnt område och gå på en liten skola.

Men dottern Vilma fick inte plats på Österskärsskolan. I stället går hon nu i förskoleklass på Söraskolan, en skola som är större än den som hon annars hade fått gå på i Sundbyberg.

– Nu ligger jag på hela tiden och mejlar så gott som varje vecka till Österskärsskolan för att fråga om det finns en plats ledig där tills hon börjar årskurs ett i höst. Men jag får inget besked. Vi hoppas även att vår son får plats i Österskär när han börjar skolan nästa år, säger Marie Mets.

Hon tycker att kommunen borde bygga fler skolor i populära områden.

– Österskär har stor inflyttning. Det kan inte komma som en chock för kommunen. Samtidigt så lockar kommunen hit nya invånare med argumentet att skolan är i fokus. Det skapar förväntningar vilket gör besvikelsen ännu större, säger hon.

Anledningen till att Marie Mets mejlar Österskärsskolan så ofta är att de kommunala skolorna inte har någon kö, eller kan ge förtur, till elever som sökt dit tidigare.

– Kommunala skolor får inte ha ett kösystem. I stället ska vi placera barnen på en skola, så att alla ska få plats. Vi är den yttersta garanten för det, det är viktigare än att ha kö, säger Anders Wedin, verksamhetschef för utbildningsfrågor i Österåker.

Men kan man inte ha en kö för de som vill byta skola?

– Vi tar ett exempel. Om fem familjer på Ljusterö köar för att få börja på Österskärsskolan, ska de då få gå före nyinflyttade familjer i Österskär? Det finns goda skäl till att inte ha köer, frågan är prövad flera gånger, säger Anders Wedin.

Frågan är då – behövs det nya skolor i Österåker?

Klart är att det ska byggas en ny skola i Fredsborg. Just nu tittar kommunen också på om ytterligare skolor behövs, något som oppositionen är tydliga med att det görs.

– Det behövs ytterligare en central skola i Åkersberga, säger Ann-Christine Furustrand (S).

Förutom nya skolor undersöker även kommunen om några skolor redan i höst kan få nya baracker för att ta emot alla elever.

– Vi har platser till alla våra elever. Men inte så att vi kan ta emot alla elever precis där de vill gå. Men såsmåningom måste det byggas nya skolor, men det är en samhällsplaneringsfråga, säger Anders Wedin.

Fakta

Hit har flest sökt:

Så många har sökt till förskoleklasser i de kommunala skolorna – förstahandsval:

Sökande: Platser:

Här får inte alla elever sitt förstahandsval:

Sökande/Platser

Åkerstorpsskolan: 77/50

Österskärsskolan: 62/50

Skärgårdsstadsskolan: 49/45

Här kan alla elever få sitt förstahandsval:

Sökande/Platser

Sjökarbyskolan: 51/54

Söraskolan: 62/81

Margretelundsskolan: 56/75

Bergsättraskolan: 39/54

Roslags-Kulla skola: 5/25

Rydbo skola: 23/30

Ljusterö skola: 9/25

Friskolor:

Aakers friskola: 120 sökande 26 platser

Korallens friskola: 27 sökande 25 platser

Fredsborgsskolan har minst 50 sökanden till 46 platser.

Från de övriga friskolorna saknas statistik.

Totalt ska 606 barn välja förskoleklass. Det finns 514 kommunala platser och cirka 130 platser i friskolorna.

Till årskurs 7 är antagningen klar. Alla högstadieskolor utom Ljusterö och Korallens friskola är fulla inför hösten – dock saknas uppgifter från Prolympia.

Källa: Österåkers kommun samt friskolorna