Barnen: Vuxna är lata som dumpar skräp

Elly Sörman, Thilde Bernsland och Elvira Ström plockar skräp.
Elly Sörman, Thilde Bernsland och Elvira Ström plockar skräp.
Thilde Bernsland och Elvira Ström hjälper till att hålla Värmdö rent.
Thilde Bernsland och Elvira Ström hjälper till att hålla Värmdö rent.

Det blir allt skräpigare i Värmdö­ – människor slän­ger drivor av sopor i dikes- re­nar, vid busshållsplatser och i naturen. Vuxna är lata, tycker barnen som städar upp under skräpplockardagarna

”Gustavsberg är väldigt skräpigt. Längs dikena mellan Charlottendal, förbi Farstadal och vidare mot centrum är det som om en stor soptunna har vält i dikena. Dessutom slängs det burkar, fimpar och dylikt vid busshållplatserna. Trist”.

”Vet inte varför en äcklig ovana gör det okej att skräpa ner”.

När Lokaltidningen Mitt i bad läsare att skicka in exempel på skräpiga platser i Värmdö rasslade svaren in, som visar att många verkar ha naturen som papperskorg.

Några av dem som städar upp efter syndarna är barn i förskolan och skolan. Nära 5 000 barn är nämligen anmälda till skräpplockardagarna som ”Håll Sverige Rent” håller i. Många av dem var ute och plockade skräp i förra veckan. Några av dem är Elly Sörman, Thilda Bernsland och Elvira Ström.

– Det är vikigt att inte slänga skräp i naturen. Djuren kan dö av fimpar, säger Thilda Bernslund.

Elly Sörman tror att det är de vuxna som skräpar ner mest.

– De röker och glömmer att slänga fimparna i papperskorgen. Och så lägger de skräp i naturen, säger hon.

Varför tror du att de gör så?

– Vuxna är latare. De sitter mest still och tittar på sina mobiltelefoner. Så orkar de inte gå en omväg till papperskorgen. De kanske tänker att ingen ser när de spottar ut tuggummit i naturen, säger Elly Sörman.

Värmdös och Nackas kommunledning gick för några veckor sedan ut med en debattartikel där de skrev om skräpet i Slussen. De menade att området var slummigt med både skräp, urin och klotter. Men deras egna kommuner är långt ifrån skräpfria, något som Malin Åberg Aas (MP) tycker att det pratas för lite om.

– Kommunen har ett ansvar. En sak den skulle kunna kosta på sig är att ha fler papperskorgar på ställen där vi vet att folk finns, säger hon.

Malin Åberg Aas plockade själv ett skräp om dagen i två veckor, något hon dokumenterade på sociala medier.

– Det jag kan konstatera är att det är ganska skräpigt längs vägarna men också vid vattnet. Det finns mycket plast och det blev jag lite nedslagen över. Papper försvinner med tiden, men inte plasten och det är oroväckande.

Faktum är att det blir allt skräpigare i Värmdö, enligt Tove Äng vid gatu- parkverksamheten.

– Det är klart att det har accelererat. Det slängs lika mycket bredvid sopkorgarna som i dem, säger hon.

Hon och hennes team städar bland annat Gustavsbergs centrum flera gånger i veckan. Det vanligaste skräpet är fimpar, men även matlådor i plast.

– Det är väldigt populärt att äta salladslådor i hamnen. Folk har picknick på lunchen och sedan kan det ligga en hel hög, säger hon.

Den vanligaste anledningen till att någon kan tänka sig att skräpa ner är att det inte finns någon papperskorg, eller att den som finns är full, visar Håll Sverige Rents egen rapport.

Med mindre pengar i budgeten har Värmdö kommun varit tvungna att se över vilka soptunnor som står på kommunens mark och endast tömma dem.

– Det är anledningen till att vi har tagit bort några tunnor i norra Gustavsberg, säger Tove Äng.