Barnens besöksrum pimpat

Det pimpade besöksrummet hos socialtjänsten i Skärholmen.
Det pimpade besöksrummet är ombonat och saknar helt kalla färger.
Ungdomarna har själva gjort tavlor med olika budskap, i socialtjänstens besöksrum för barn och unga i Skärholmen
Budskap från barn och unga som brukar besöka socialtjänsten.
Hemtrevlig och varm inredning är A och O för att känna sig väl till mods, tycker unga som kommer till socialtjänsten.
Hemtrevlig och varm inredning är A och O för att känna sig väl till mods, tycker unga som kommer till socialtjänsten.
De kala väggarna i socialtjänstens besöksrum för barn och unga är ett minne blott. Nu finns en skön soffa och mjuka kuddar i murriga färger och i taket hänger mysiga lampor. Allt för att de utsatta barnen i Skärholmen ska känna sig välkomnade.

Det är barnrättsorganisationen Maskrosbarn som hjälpt Skärholmens stadsdelsförvaltning att pimpa besöksrummet. Syftet var att göra det ombonat och hemtrevligt, för att få barnen att känna sig bättre till mods.

– Inredningsstilen är gjord utifrån barns och ungdomarns egna önskemål. När vi frågar dem hur de vill ha det önskar de sig varma, ombonade, mysiga och välkomnande miljöer, säger Sandra Patel Seropian, chef för påverkansarbete Maskrosbarn.

Startpunkten för projektet ”Pimp my soc” var en rapport från Maskrosbarn 2012, med namnet ”Frågar man inget får man inget veta”. I den intervjuades  barn till föräldrar som missbrukade eller mådde psykiskt dåligt. De berättade att stela och avskalade besöksrum gjorde dem ännu mer oroliga och nervösa.

En av ungdomarna kom då på idén ”pimp my soc”, som sedan genomförts runt om i landet.

– I våras frågade Stockholms stad om vi ville hjälpa till att inreda besöksrum för barn och unga hos socialtjänsten. Sedan dess har vi inrett elva rum runt om i Stockholm och har tre kvar, säger  Sandra Patel Seropian.

I Skärholmen invigdes rummet i fredags. Det ganska kala och vita rummet har numera kaffe latte-färgade väggar och en soffa som går ton i ton med dem. I soffan finns en skön filt och mjuka kuddar i lugna, murriga färger, och på golvet ligger en mönstrad matta. I taket hänger mysiga lampor och långa, svarta gardiner ramar in rummet.

–  Det här gör det lättare för barnen att prata om jobbiga saker, säger Sandra Patel Seropian.