Barnens bokbuss på turné till 140 förskolor

Jessica Pellegrini är en av de bibliotekarier som arbetar på Barnens bokbuss.
Jessica Pellegrini är en av de bibliotekarier som arbetar på Barnens bokbuss.
Barnens bokbuss besöker 140 olika förskolor i Stockholmsområdet – en verksamhet som uppskattas rejält. Här kan man både låna böcker och lyssna på högläsning.

Det är tidig morgon när Barnens bokbuss svänger in vid förskolan Rymden i Hökarängen. Bussens anländande välkomnas med uppspelta rop från några barn som redan står ute och väntar.

– Välkomna, kom in, säger bibliotekarien Jessica Pellegrini.

Den lilla bussen är full med barnböcker. I taket hänger färgglada ljusslingor och väggarna pryds av affischer på bland annat Alfons Åberg och andra barnboksfigurer.

Precis som på ett vanligt bibliotek finns här också en utlåningsdisk med en laptop som enkelt kan registrera böckerna som kommer in och ut.

Jessica Pellegrini gillar sitt jobb.

– Det är väldigt roligt. Det känns så kul när man kommer och en massa glada barn står utanför och vinkar till en, säger hon.

Bussen är den enda i Stockholmsområdet med inriktning på barnböcker som besöker olika förskolor.

Förutom bokutlåningen är även sagostunder en stor del av verksamheten. Ibland slår man sig ner på kuddar i bussen och i andra fall hålls högläsningen inne på förskolorna.

Maria Nordmark är förskollärare på avdelningen Stjärnan på förskolan Rymden. Hon uppskattar den mobila verksamheten.

– Det är en otrolig service, att de kommer hit och vi får chansen att låna böcker. Barnen märker ju av att de finns nya böcker hela tiden. Det är också väldigt uppskattat bland föräldrarna, säger Maria Nordmark.

Fakta

Besöker 140 dagis

Barnens bokbuss besöker 140 förskolor runt om i Stockholm.

I vår har man besökt: Bromma, Älvsjö, Östberga, Rågsved, Fagersjö, Hökarängen, Farsta, Hägersten, Skärholmen, Hammarby, Kärrtorp, Skarpnäck, Enskede, Stureby, Hässelby, Vällingby, Spånga och Bromsten.

Källa: Barnens bokbuss