ANNONS

Barnens krav: Sluta förstöra!

Greta, 5 år, visar en av de få handskar i experimentet som fick sitta kvar på stängslet. De flesta slets bort och kastades på marken.
Greta, 5 år, visar en av de få handskar i experimentet som fick sitta kvar på stängslet. De flesta slets bort och kastades på marken.
Kompisarna Greta och Tuva vill att problemet ska tas upp i tidningen.
Kompisarna Greta och Tuva vill att problemet ska tas upp i tidningen.
Hyllor och möbler har rivits ner.
Hyllor och möbler har rivits ner.
Skräpet efter festandet och förstörelsen på förskolegården.
Skräpet efter festandet och förstörelsen på förskolegården.
Rutor har krossats, möbler sparkats sönder och lekstugan används som toalett.

Till och med barnens egna alster har förstörts på förskolan Snurran i Axelsberg.

– Det är inte bra, säger 5-åriga Greta, som nu slår larm.
ANNONS

Dagiskompisarna Greta och Tuva, båda fem år, visar resterna av sitt experiment vid staketet. För några dagar sedan satt här en lång rad plasthandskar i olika färger.

– Vi hade fyllt handskarna med vattenfärg, berättar Greta.

Tanken var att se om vattnet skulle frysa till is under natten. Men när barnen kom på måndagsmorgonen var nästan alla handskar bortslitna, förstörda och kastade på marken.

– Man får inte göra så, säger Tuva och rynkar ögonbrynen.

– Nej, det här är vår förskola, säger Greta.

Nu har barnen fått nog och uppmanat pedagogerna att kontakta Lokaltidningen Mitt i. De vill att vi på tidningen ska uppmärksamma vad som händer på deras förskolegård. För sedan i våras har förskolegården vandaliserats gång på gång.

– Det har kastats in stenar genom fönstret, vi har fått städa bort glassplitter på hela småbarnsavdelningen. Hyllor har sparkats ner från väggarna och möbler och leksaker har förstörts. Vi har polisanmält flera gånger och kontaktat nattvandrare, vi vet inte vad mer vi kan göra, säger Anna Lindskog, förskollärare på Snurran.

Hon går in i en av redskapsbodarna och visar den senaste skörden av skräp som legat spritt över gården: Red bull-burkar, spritflaskor och plastmuggar. Allt vittnar om hur gården har använts som festplats.

– Polisen säger att vi ska spara flaskor och fimpar för fingeravtryck ifall en patrull kan komma förbi. Men vi har inte haft någon polis här, säger Anna Lindskog.

ANNONS

Personalen har även hittat använda kondomer. Och i våras var det någon som bajsat i barnens lekstuga. Det har även klottrats könsorgan och nyligen hade tre-fyra balkongdörrar brutits upp.

Pedagogerna känner numera oro när de kommer till förskolan på måndagsmornarna.

– Man undrar: ”Vad ska vi mötas av i dag?” säger barnskötaren Amanda Bornecrantz.

Snurrans förskolebyggnad ägs av kommunala skolfastighetsbolaget Sisab. Thomas Bergsell, pressansvarig, säger att det varit oroligt i området runt Mälarhöjden-Axelsberg det senaste halvåret.

– Det vi har gjort är att utöka väktarrundorna, framför allt vid Mälarhöjdens skola, där det var som värst med glaskross i somras. Vårt bevakningsbolag har ungdomsväktare, som åker ut med syfte att få en dialog med dem som hänger på förskole- och skolgårdar och se till att de städar upp efter sig.

Men vad ska ni göra mot problemen på Snurran?

– Vi får öka väktarrundorna och om det fortsätter kanske vi måste sätta upp värmekameror. Om det är ett gäng som drar förbi så hoppas vi att de tröttnar när det blir kallt ute, säger Thomas Bergsell.

Att ungdomsgäng hänger på förskolegårdar och dricker alkohol är vanligt. Tommy Hedström, fältassistent i Hägersten-Liljeholmen, träffade nyligen på några ungdomar som satt och drack alkohol vid Snurran. Han uppmanade de att städa upp skräpet efter sig och gå därifrån. Ungdomarna hade dock inte förstört något.

– Men om folk i närheten ser unga som klottrar eller har sönder saker, så är det viktigt att de ringer polisen direkt eftersom det är ett pågående brott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.