Dålig koll på barnens lekyta i Österåker

 Max Sjölander och Leen Bdiwi på Söraskolans skolgård.
Max Sjölander och Leen Bdiwi på Söraskolans skolgård.
Trots att det finns riktlinjer för hur stor en skolgård ska vara mäter inte Österåker sina skolgårdar. I grannkommunen Vaxholm klarar två av fem skolor målen. Mitt i åkte ut och besökte Söraskolan i Österåker för att höra vad eleverna tycker om sin skolgård.

Det är en blöt eftermiddag i Åkersberga och Söraskolans skolgård ligger öde. Men plötsligt slås dörrarna upp och massvis med barn rusar ut för att få några välförtjänta minuter av spring och lek. Ett av barnen är Max Sjölander, han går i femman och han älskar sin skolgård.

– Vår skolgård är väldigt ny och fin. Det finns mycket att välja på, man kan hoppa i studsmattan eller gunga i gungorna. Det finns också klätterställningar, fotboll, basket och en skateboardpark!

Leen Bdiwi går i fyran och hon håller med Max.

– Ibland leker många med varandra, då är det lätt att bara hoppa in i leken. Man kan också leka kurragömma eller hoppa hopprep, det är roligt, säger hon.

 Max Sjölander och Leen Bdiwi. Foto: Åsa Sommarström

”Vår skolgård är väldigt ny och fin”

När det börjar krypa i benen på de yngsta barnen är det ofta till skolgården man längtar. Men trots att skolgården ofta är den enda plats där barnen kan leka fritt är det många kommuner som har bristande koll på hur stora de faktiskt är.

Inga siffror på skolgårdar

I Österåker har man inte någon sammanställning över hur stora skolgårdarna är, och man kan alltså inte svara på hur väl man når Boverkets mål om 30 kvadratmeter per elev.

– Vi har inte några sådana siffror och det är inte alltid helt glasklart om vad man ska räkna in som en del av skolgården. Flera av våra skolor ligger i nära anslutning till en skog, vilket ur ett innerstadsperspektiv är rena drömmen, säger Kent Henningson, produktchef på Österåker kommun.

I Vaxholm finns det fem skolor i egen regi. Efter att Mitt i kontaktat kommunen har de med hjälp av kartor och planbeskrivningar fått ungefärliga storlekar, som pekar mot att flera av skolgårdarna är för små. Störst utrymme har barnen på Rindöskolan och Resaröskolan med cirka 30 kvadratmeter per barn. Övriga skolor har ungefär 20 kvadratmeter per barn.

Satsat på liv och rörelse

Det finns ingen ny skola inplanerad i Österåker och därför inga nya skolgårdar på gång, Men flera gårdar har fräschats upp de senaste åren – däribland Söraskolans med det uttalade målet att öka liv och rörelse på rasterna.

– Där har vi jobbat mycket med rörelse och inte bara byggt en sandlåda med några gungor. Det finns klätterutrustning och studsmattor och skolgården används även flitigt på fritiden. Vi har inga stängda skolgårdar utan familjer och barn nyttjar skolgårdarna även på kvällar och helger, säger Kent Henningson.

”För äldre elever är det viktigt med bra hängytor”

 Max Sjölander och Leen Bdiwi. Foto: Åsa Sommarström

Zlatan-planer

På Söraskolan och andra skolor har man också byggt mindre inhägnade basketplan-stora ytor med galler som man kallar för Zlatan-courts.

– Det ska finnas något för alla åldrar, gungor och sandlådor åt de yngsta och de här inhägnade planerna åt de äldre. För äldre är det också viktigt med bra hängytor där man kan sitta och studera och snacka på rasterna, säger Kent Henningson.

Ett problem för innerstan

Förutom att Boverket ger råd om goda skolgårdsmiljöer delar de också ut bidrag till kommuner som vill fräscha upp gårdarna. Österåker har använt bidraget, bland annat till upprustningen av den inte så stimulerande gården vid Margretelundsskolan.

– Man läser ibland reportage om hur elever tvingas in i kontorslokaler med obefintliga skolgårdar, och så har vi det inte i Österåker. Men alla är inte överförtjusta så klart, på Österskärskolan har vi haft det väldigt trångt när vi varit tvungna att sätta upp paviljonger och att använda barnens yta för det har inte varit optimalt.

”Linbanan har varit trasig sedan i somras men ännu inte blivit lagad”

Även om Max och Leen på Söraskolan tycker om sin skolgård så finns det en viktig sak de tycker att kommunen borde fixa till.

– Linbanan! Den är roligast men den har varit trasig sedan i somras och den har fortfarande inte blivit lagad.

Fakta

Så stora är skolgårdarna i södra Roslagen

Kronängsskolan:

Storlek: Cirka 9 800 m2

Antal elever: 443

Kvadratmeter per barn: Cirka 22 m2.

Söderfjärdsskolan:

Storlek: Cirka 6000 m2

Antal elever: 323

Kvadratmeter per barn: Cirka 18,5 m2

Vaxöns skola:

Storlek: Cirka 5000 m2

Antal elever: 228

Kvadratmeter per barn: Cirka 21 m2

Rindö skola:

Storlek: Cirka 3 900 m2

Antalet elever: 120

Kvadratmeter per barn: cirka 32,5 m2

Resaröskolan:

Storlek: Cirka 12 400 m2

Antalet elever: 435

Kvadratmeter per barn: cirka 29 m2

Österåker:

Österåker kommun har inga uppgifter som storleken på sina skolgårdar.