Barnens skottprotest mot snöiga fotbollsplaner

Karlberg skottning
Karlbergs nio och tioåringar skottade en fjärdedel av planen under tisdagskvällen
Stockholm borde börja snöröja sina fotbollsplaner. Det menar Karlbergs BK:s nio- och tioåringar som på tisdagskvällen skottade Kristinebergs IP i protest.
Men just nu finns inga sådana planer, enligt idrottsborgarrådet.

Såg du ett gäng nio- och tioåringar med snöskyfflar vid Kristinebergs IP i går kväll. Det var Karlbergs 07:or som hade en skottningsdemonstration. Både för att påverka politikerna, och för att kunna använda planen för träning.

– Problemet är att man inte snöröjer planerna i Stockholm under vintern utan först nån gång i februari. Så har det varit länge. Det innebär att man måste jaga inomhustider och då plockar man ner andra idrotter. Om de röjde planerna skulle vi kunna vara ute mycket längre, säger David Jergefalk som tränar laget.

”Om de röjde planerna lite mer frekvent skulle vi kunna vara ute mycket längre”

Mitt i har tidigare skrivit om den stora hallbristen i Stockholm. I hela Stockholm får drygt 47 000 invånare samsas om varje fullstor idrottshall. Huvudstaden ligger därmed långt efter övriga svenska storstäder. Tillgången på idrottshallar är tre gånger sämre än i Malmö och fyra gånger sämre än i Göteborg.

Karlbergs BK har inför årets vintersäsong fått tillgång till ungefär 19 användbara halltider. De tiderna ska cirka 600 barn mellan 6 och 10 år dela på.

David Jergefalk menar att det inte bara är skottningen som kan förbättras. Staden kunde också slå på de värmesystem som faktiskt finns under vissa planer – bland annat Stadshagens IP på Kungsholmen – för att smälta bort is och snö.

Karlbergs A:lag stötte på just det problemet i början av förra veckan, några dagar innan de skulle spela ett viktigt kval till division 1 mot Luleå. Eftersom Stadshagens IP inte hade sin markvärme påslagen var laget tvunget att köpa dyr träningstid på en anläggning på Bosön på Lidingö – i stället för att träna på sin hemmaplan.

Om planerna värmdes upp och skottades skulle Karlbergs 07:or kunna träna ute hela vintern, enligt David Jergefalk.

– Så gör vi i till exempel Solna där jag också jobbar och där planerna värms upp, säger David Jergefalk.

I Stockholm finns 13 så kallade vinterfotbollsplaner. Men det innebär bara att de är snöröjda mellan februari och april. Enligt idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren blir mer skottning än så både dyrt, och skulle slita på planerna.

– Nästan alla våra idrotter har säsonger där de har tillgång till sina idrottsytor. Här har man helt enkelt fått göra en kostnadsprioritering och hittills har man gjort bedömningen februari till april. Det är en avvägning och oftast kommer det inte så mycket snö, säger hon.

Uppvärmningen av exempelvis Stadshagen är både för dyr och miljöovänlig för att genomföras hela vintern, enligt henne. Hon förstår dock irritationen över att värmen på planen inte sattes på när snön kom, trots att tävlingssäsongen faktiskt inte var slut.

– Det kan man ju förstå. Jag tycker absolut det behövs en ny diskussion kring hur man ska se på säsonger och när man ska se till att det går att spela ute. Men man måste ta ett helhetsgrepp och inte ta snabba beslut för att gynna en sport. Det påverkar budgeten och får konsekvenser för alla sporter, säger hon.

Hur ska en sådan diskussion gå till?

– Det är framför allt en diskussion man måste ha mellan partierna i idrottsnämnden. Det är många idrotter som har ännu kortare säsonger, framför allt isidrotterna. Det gäller att hitta regler som är rättvisa men som ändå inte är för rigida, och samtidigt anpassade för verkligheten.