Barnens teckningar ska stoppa fartsyndarna

En av teckningarna som ska få bilister att hålla farten.
En av teckningarna som ska få bilister att hålla farten.
Kanske har du redan sett de fina teckningarna som sitter uppe här och var på ön. Men barnteckningarna är inte bara till för dekoration, utan är ytterligare ett knep från stadens sida för att få fartsyndare att tänka till.

Allt fler kör för fort på Lidingö och staden har i sin kamp mot fartsyndarna tagit till nya metoder. Teckningar ritade av barn har satts upp runtom på ön för att få bilister att tänka till och sänka hastigheten.

Kampanjen drog igång i samband med att barnen nu börjat skolan igen och är tänkta att påminna bilister om varför det är viktigt att hålla hastigheten. Utanför skolor är hastighetsbegränsningen ofta satt till 30, eftersom nio av tio fotgängare överlever en kollision vid den hastigheten. Vid 50 kilometer i timmen överlever bara två av tio.

Andra åtgärder som staden och polisen satt in för att råda bot på problemet den senaste tiden är fler fartkontroller, och många Lidingöbor har blivit av med körkortet de senaste månaderna.

– Varje gång har någon blivit av med körkortet, vilket kostar pengar både för samhället och för den som inte längre får köra sin bil. Du mår helt enkelt bättre av att köra snällt, säger Fredrik Meurman, trafikplanerare på Lidingö stad.