Barnens vän i snart 40 år

”Jag har vidvinkeln påkopplad hela tiden när jag jobbar, så att alla ska känna sig trygga”, berättar fritidspedagogen Peter Björklund som tycker att det är synd att 1950-talets mål om en parklek i varje förort för länge sedan övergivits.
”Jag har vidvinkeln påkopplad hela tiden när jag jobbar, så att alla ska känna sig trygga”, berättar fritidspedagogen Peter Björklund som tycker att det är synd att 1950-talets mål om en parklek i varje förort för länge sedan övergivits.
Barn bygger en skateboardramp vid 1990-talets början.
Barn bygger en skateboardramp vid 1990-talets början.
En isbana spolas varje år – och skridskor finns att låna.
En isbana spolas varje år – och skridskor finns att låna.
Peter Bj rklund har jobbat i 40 r i parkleken Skyfallet
Det första barnen byggde var ett ombytesrum vid isbanan, 1975.
Egentligen heter den Skyfallet – men det säger ingen. Alla kallar parkleken i Björkhagen för Peters park.

Inte så konstigt – Peter Björklund har jobbat där i 40 år. Barnens uppskattning är drivkraften.

Tidig förmiddag i Peters park. En liten flicka drar en vagn med snö framför sig. Hon stannar framför Peter Björklund, som just har tagit ut alla lekredskapen.

– Är du den riktiga Peter? frågar hon.

– Ja, det är jag som är Peter och jobbar här, svarar han.

– Så då kan du flyga då? frågar flickan hoppfullt, uppenbarligen med Peter Pan i tankarna.

Peter Björklund skrattar och skakar på huvudet medan flickan kämpar vidare med vagnen.

Nej, flyga kan han inte. Däremot kan han mycket annat. 2014 har han arbetat i parkleken Skyfallet i 40 år. Han var bara 25 år när han kom hit och blev snabbt en fast punkt både för barn och yngre tonåringar. Vid det här laget har han sett flera generationer Björkhagenbor – och även barn från orterna runtomkring – växa upp.

– Det är deras uppskattning som drivit mig, jag har fått enormt mycket cred av ungdomarna. Och många som var här som barn kommer hit med sina egna barn nu. ”Du fanns ju alltid här”, säger de när de berättar hur mycket jag betytt, berättar Peter Björklund.

Inne i den gröna stugan är väggarna klädda av fotografier från 1970-talet och framåt. Det är Peter Björklund själv som tagit bilderna – på allt från skridskoåkning och dragkamper till grillträffar, bassängbad och bygglekar.

Just bygglekarna känner han extra starkt för. De var parklekens specialitet i många år. Han och barnen snickrade allt från klätterställningar och tåglok till skateboardramper och Lustiga huset.

Men inte nu längre – personalneddragningar och EU-regler för säkerhet har satt stopp för byggena. Det sörjer Peter Björklund. Han är också ledsen för att stadsdelen nyligen beslutat att dra ner bemanningen, från 1,5 heltidstjänst till en heltid. I stället borde man satsa på parklekarna, tycker han. Inte minst för att barn numera sällan leker fria lekar ute.

– Förr hade vi fler stammisar. Nu sitter många framför sina datorer i stället eller är uppdelade i olika sportklubbar. Här har vi alltid värnat om den fria utomhusleken där alla platsar. Det är viktigt!

Parkleken har varit nedläggningshotad flera gånger och fick sin utomhusyta kraftigt minskad när en förskola byggdes 2005. Peter Björklund är alltså luttrad men det senaste neddragningsbeslutet gör ändå att han vill gå i pension.

– Troligen blir det så, till sommaren. Därför ska jag börja sortera alla fotografier och sedan kontakta Stadsmuseet. Bilderna är ju dokument över en tid!

Fakta

Peters park har en lång historia

Namn: Peter Björklund.

Ålder: 64 år.

Bor: I Bagarmossen.

Familj: Fru, tre barn och två barnbarn.

Yrke: Fritidspedagog.

Aktuell: 2014 har han arbetat i 40 år i parkleken Skyfallet (”Peters park”) i Björkhagen.

Om parklekar: Parkleken Skyfallets föregångare var en blå stuga, som öppnade på 1950-talet. Det gröna huset byggdes på 1970-talet. Som mest kommer 300–400 barn och unga hit under en dag.