ANNONS

Barnfamiljer flyttas från asylboendet

Asylboendet på Björknäs camping rymmer 250 personer.
Asylboendet på Björknäs camping rymmer 250 personer.
Barnfamiljerna som bor på asylboendet på Björknäs camping flyttar från kommunen.

Standarden är för dålig och omgivningen är osäker, enligt Migrationsverket.
ANNONS

Totalt 23 personer flyttar från boendet på Björknäs camping på Ådö. Barnen kommer att gå i skolan i andra kommuner.

Enligt Migrationsverket finns det flera brister på boendet som gör att det är osäkert för barn att vistas där.

– Den främsta anledningen är att boendet ligger så nära vattnet. I området bor barn som inte är simkunniga och vi vill inte riskera att några av barnen springer ut på isen under vintern och skadar sig. I närheten ligger också en trafikerad väg som vi bedömer som osäker, säger Hayan Ismail, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Stockholm.

Migrationsverkets boendeenhet har gjort inspektioner på boendet vid två tillfällen och har påpekat att rummen är illa städade och att uppvärmningen av stugorna är otillräcklig.

Björknäs camping används vanligtvis som sommarboende och stugorna är inte anpassade för kallt väder. Extra värmeelement har köpts in, men stugorna har fortfarande vissa problem med uppvärmningen.

– Vi har påpekat det och leverantören har gjort vissa förbättringar. Vi befinner oss i ett skede där vi behöver fler platser i hela landet. Platsbehovet gör att vi inte har samma krav på boendet som vi haft tidigare, säger Hayan Ismail.

De tomma platserna kommer att fyllas med andra asylsökande.

– Vi fick nyss reda på det. Jag vet inte när familjerna flyttar, säger Andreas Andersson, Fastighetschef på First Camp som driver campingen.

Hur reagerar ni på Migrationsverkets beslut?

ANNONS

– Det är något som jag har full respekt för. Egentligen är det inga konstigheter, barnen ska ha det bra. Vi har ingen jättehög standard, vilket gjort det svårare för barnfamiljerna.

ANNONS