ANNONS

Barnfamiljer kan flytta in vid KI

Loftgångshusen vid Fogdevreten kan få nya grannar i framtiden.
Loftgångshusen vid Fogdevreten kan få nya grannar i framtiden.
När barnfamiljerna blir för stora flyttar de från Solna. Det vill staden ändra på genom att öka antalet stora lägenheter.

220 bostäder vid Solnavägen kan bli senaste tillskottet.
ANNONS

Det är slänten och skogsdungen nedanför Fogdevretens gamla sjuksköterskebostäder som är tänkt att bebyggas. För två veckor sedan tecknade staden en principöverenskommelse med byggföretaget Veidekke Bostad AB om att exploatera marken.

Här vill företaget nämligen bygga 220 stycken bostadsrätter, varav 20 procent ska ha 4 rum och kök eller mer.

– Det här ska få fler familjer att stanna kvar i staden. Nu när folk bildar familj så flyttar de till Sollentuna eftersom vi har ett för litet utbud av större lägenheter, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Genom att bebygga marken mellan Fogdevreten och Solnavägen slår man två flugor i en smäll. Dels ökar antalet stora lägenheter, men bebyggelsen blir också ett led i stadens önskan om att göra Solnavägen till en stadsgata.

– Det ska bli en mysig koppling mot vägen. Det blir ett fint stråk in mot Hagastaden. Vi tänker oss att det får karaktär av stadsgata, säger Pehr Granfalk.

Exakt hur nära vägen husen kan komma att stå och om det kan bli verksamheter i bottenplan är något staden måste ta upp med Länsstyrelsen. Idag körs transporter med farligt gods på Solnavägen vilket innebär restriktioner.

– Men det ska i alla fall vara öppet och finnas fönster i bottenplan, säger Pehr Granfalk.

Staden har även ställt krav på att 10 av de 220 bostäderna ska bli LSS-bostäder, sociala bostäder eller en annan form av kategoriboende. Även en ny förskola med 4-6 avdelningar kan byggas på tomten.

I principöverenskommelsen ingår också att Veidekke skjuter till 10 miljoner kronor som ska gå till tunnelbaneutbyggnaden.

ANNONS
Fakta

Fler bostäder för familjer

Staden vill att fler barnfamiljer ska kunna bo kvar i Solna och vill därför öka på antalet större lägenheter.

Sedan tidigare är det sagt att de nya bostäderna som byggs intill NCC:s nya huvudkontor vid Enköpingsvägen ska få flera större lägenheter.

Även det nya hus som ska ersätta gamla polishuset på Råsundavägen 101 ska innehålla större lägenheter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.