ANNONS

Barnfamiljer vill till Tyresö

Tyresös befolkningstillväxt har hittills i år varit nästan dubbelt så stor som kommunen räknat med.
Tyresös befolkningstillväxt har hittills i år varit nästan dubbelt så stor som kommunen räknat med.
Tyresö är en av de kommuner i landet som har snabbast befolkningsökning, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Hittills i år har ökningen varit nästan dubbelt så stor som beräknat.

Främst är det småbarnsfamiljer från kringliggande kommuner som väljer att bosätta sig här.
ANNONS

592 nya Tyresöbor är resultatet för det första halvåret i år. Det innebär en ökning med 1,3 procent, vilket placerar kommunen på femte plats av 290 bland Sveriges mest snabbväxande kommuner.

Totalt har nu kommunen totalt 44 872 innevånare. Ett glädjande besked och en siffra som är mycket högre än man räknat med, menar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

– Det känns jättekul att så många människor väljer att flytta till Tyresö. Det visar på att vi är en kommun i framkant med ett attraktivt och bra läge nära Stockholm. Det byggs nya bostäder, vi ligger nära naturen, har bra kommunikationer, bra skolor och låg arbetslöshet, säger han.

Siffran för första halvåret överträffar kommunens egen prognos för hur många nyinflyttade man räknat med – på hela året, vilket var strax under 500. Och det finns inget som talar för att inflyttningen skulle avta under årets andra hälft.

– Man får gå tillbaka till 1970 för att hitta en liknande inflyttning med samma höga befolkningsökning över ett halvår. Det är väldigt ovanligt för Tyresö att inflyttningen är så pass stor, säger Per-Olof Lindfors, kvalitetscontroller på kommunen.

Vad ökningen beror på återstår för kommunen att analysera, men troligtvis har satsningar på nya bostäder varit en bidragande faktor, gissar Per-Olof Lindfors.

– Vi har ju under 2000-talet byggt relativt få bostäder under många år, men nu har det blivit lite fart i bostadsbyggandet och det har nog bidragit lite i det här. Och framöver finns det planer på att bygga ut i centrum och två helt nya stadsdelar, säger han.

Det är framför allt personer från andra Stockholmskommuner som väljer att bli Tyresöbor, troligtvis många så kallade hemvändare som återvänder till sin uppväxtort, berättar Per-Olof Lindfors.

Samtidigt har kommunen sett att antalet förskoleplatser ökat eftersom det framför allt varit barnfamiljer som varit den gruppen som flyttat hit.

ANNONS

Även om ökningen är större än vad kommunen räknat med och den högsta på flera år, så vill inte Per-Olof Lindfors kalla det rekordökning.

– Alla kommuner ökar sin befolkning, det är bara det att vi ökar mer än vi har räknat med och mer än andra. När man ser det procentuellt är det oftast ganska små kommuner som ökar mycket, där en liten ökning får stor procentuell ökning, säger Per-Olof Lindfors.

Folkmängden i Sverige har ökat totalt i hela landet, och med sammanlagt 49 330 personer, det första halvåret.

Nu består landets befolkning av 9 694 194 personer.

Fakta

Kommunerna som ökar mest

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.