ANNONS

Minst barngrupper på förskolan i Danderyd

Förskoleupproret #pressatläge och barngruppernas storlek har satt förskolan under lupp i Haninge.
Lekande barn i Danderyd i allt mindre skala.
Det blir mindre och mindre barngrupper i förskolan och i Danderyd går minst barn per grupper i hela Stockholm.
– Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre, säger Magdalena Karlsson på Skolverket.
ANNONS

Det blir mindre och mindre barngrupper i förskolan. Det visar nya siffror från Skolverket som årligen sammanställer hur det ser ut i respektive kommun i landet. Barngrupperna på förskolan i Sverige ligger i snitt på 15,3 barn per grupp. Året innan låg den siffran på 15,9.

I Danderyds kommun går i snitt 14,8 barn per förskolegrupp. Tillsammans med Nacka är det minst antal barn per grupp i Stockholm. Snittet för hela Stockholm ligger på 15,8.

Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre

Magdalena Karlsson, undervisningsråd Skolverket

– Det är glädjande att barngrupperna blivit mindre. Detta eftersom vi vet att stora barngrupper medför många relationer för barnen att förhålla sig till. Men trots de förbättrade siffrorna så är vi medvetna om att det är en svår situation med stora barngrupper på många håll runt om i landet, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket i ett pressmeddelande.

Att barngrupperna har blivit mindre beror delvis på att Skolverket på uppdrag av regeringen har betalat ut drygt 2,3 miljarder över tre år i statsbidrag till kommuner och fristående förskolor. Dessa pengar ska användas för att minska eller motverka en ökning av barngruppernas storlek.

Svårt att få personal

Många förskolor har svårt att locka till sig utbildad personal och har istället fått anställa personal som saknar behörighet. Nästan 30 procent av förskolepersonalen i Sverige saknar någon form av utbildning för att arbeta med barn. Något som Skolverket ser som en risk.

– Det är fortfarande ett problem att det är brist på utbildad personal. Detta gör att många av förskolorna tvingas anställa personal som saknar utbildning för att arbeta med barn. Välutbildad och kompetent personal är den viktigaste faktorn för att skapa en lärorik och trygg förskola för barnen, säger Magdalena Karlsson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.