Min lokala hjälte

Barngrupperna på dagis har minskat

Just nu går rekordmånga barn i förskolan.

Trots det lyckades Vallentuna minska barngrupperna med i snitt ett barn per grupp mellan år 2010 och 2011.

– Pengen till förskolorna har höjts och det är en anledning till att barngrupperna har blivit mindre och personaltätheten högre. Det är roligt att man kan se resultatet av det nu, säger Eva Lod, enhetschef för kvalitet och utvecklingsfrågor i Vallentuna kommun.

Nästan en halv miljon barn går i förskolor runt om i landet.

Bara i Stockholms läns förskolor går drygt 120 000 barn – fler än någonsin tidigare.

Rekordet har i en del kommuner inneburit att barngrupperna har blivit större eller att personaltätheten minskat. Vallentuna sticker ut åt andra hållet. Här har barngrupperna minskat med nästan ett barn per grupp i snitt.

Enligt Eva Lod beror det på en medveten satsning från politiskt håll.

– Man har jobbat för att höja personaltätheten. Från politiskt håll ger man en pengapåse till förskolorna som sedan kan användas till mat, personal, utrustning eller vad de nu väljer. Men vi har försökt få förskolorna att använda pengarna till att anställa fler, säger hon.

Att grupperna har minskat i storlek beror inte på att färre barn bor i Vallentuna. Antalet barn mellan 0 och 5 år i kommunen har bara blivit fler och fler de senaste åren, visar statistik från Statistiska centralbyrån. I Vallentuna går det nästan 200 fler barn i förskolorna i år än förra året.

Enligt Eva Lod kan det ökade antalet barn märkligt nog hänga i hop med att grupperna blir mindre.

– I en inflyttningskommun som Vallentuna blir det också många av de allra minsta barnen. I de grupperna jobbar vi också mest med att fortsätta att öka personaltätheten. De grupper där barnen bara är 0 till 2 år och knappt kan gå kräver mer personal, säger Lod.

Hon tror inte heller att föräldrar är mer benägna att stanna hemma med sina barn.

– Nej, det tror jag inte. Tvärtom kan man se att barnen blir allt yngre i förskolorna, säger hon.

I dag börjar många i förskola när de är yngre än ett år, menar Eva Lod. Tidigare kunde föräldrarna ofta hålla barnen hemma tills de var uppemot tre år gamla.

Fakta

Fler barn i förskolan

Antal barn i Vallentunas förskolor:

2012: 2 177

2011: 1 983

2010: 1 977

2009: 1 933

Siffror för 2009, 2010 och 2011 är alla räknade i september månad. Siffran för 2012 är från förra veckan.