ANNONS

Barnmorska arbetade med kikhosta

Förlossningen på Danderyds sjukhus.
Förlossningen på Danderyds sjukhus.
En barnmorska vid Danderyds sjukhus arbetade med kikhosta. Nu har över 60 spädbarn och deras familjer blivit erbjudna antibiotika i förebyggande syfte.
ANNONS

Detta inträffade i början på mars och inga spädbarn har smittats, däremot smittade barnmorskan en kollega. Kvinnan deltog inte under några aktiva förlossningar men arbetade på en avdelning för komplicerade förlossningar på Danderyds sjukhus.

67 spädbarn och deras familjer har erbjudits förebyggande antibiotika och ytterligare 87 familjer har meddelats att de vårdats på den aktuella avdelningen. En av dessa är Elin Anderbalk från Sollentuna.

– Smittskydd Stockholm ringde mig igår och frågade om jag hade blivit sjuk. Eftersom det hade gått så lång tid behövde jag inte göra någon behandling, det hade känts mycket värre om jag precis hade fött. Det är ju inte så kul om det skulle drabba ett litet barn, säger Elin Anderbalk till Mitt i.

På Danderyds sjukhus finns tydliga rutiner när sådant här händer. Så fort ett provsvar med smitta kommer startas ett arbete där den berördas schema gås igenom samt vilka patienter personen har träffat.

– De som har träffat den smittade barnmorskan under perioden hon har haft hosta har erbjudits en förebyggande behandling. Vi erbjuder det för att spädbarn vaccineras inte förrän de är 3 månader. Därför är det viktigt att både vuxna och barn reagerar symptom. Vid det här tillfället har inget barn eller mamma smittats, säger Åsa Hammar som är chefläkare vid Danderyds sjukhus till Mitt i.

Läs mer: