ANNONS

Brist på barnmorskor inför sommaren

Sommarmånaderna är tuffa på länets förlossningskliniker.
Sommarmånaderna är tuffa på länets förlossningskliniker.
Uppemot 7 800 barn väntas födas under sommarmånaderna juni-augusti. På länets förlossningskliniker arbetar man nu hårt med att rekrytera barnmorskor för att kunna hålla så många vårdplatser som möjligt öppna. Men det är inte det lättaste.
ANNONS

Våren och sommaren är högsäsong för barnafödande. Och samtidigt ska även barnmorskorna ha semester. Ett intensivt arbete pågår nu vid förlossningsklinikerna med att rekrytera. Men det är inte lätt:

– Nej. Problemet är att grundbemanningen under året är för tajt. I semestertider blir det då mycket svårt att få ihop det, säger Mia Ahlberg, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

Hon menar att det finns barnmorskor att tillgå, men att de väljer att jobba på andra håll inom vården, att jobba deltid eller så slutar de. Och det beror på arbetsmiljön, menar Mia Ahlberg.

Nu är det konstant för mycket

Mia Ahlberg

– Förut var det toppar i arbetet vissa tider på året. Nu är det konstant för mycket.

Lösningen heter att bemanna ordentlig året om, arbetstidsförkortning och att barnmorskorna ska få arbeta med en födande kvinna i taget, i stället för att springa emellan flera, anser hon.

Antalet förlossningar vid länets sjukhus beräknas bli uppemot 7 800 under perioden juni-augusti. Det är fler än förra året, då 7 570 barn föddes.

Flest föds på Sös

Enligt landstingets presstjänst kommer flest förlossningar att ske vid Södersjukhuset (27 procent) och vid Danderyds sjukhus (23 procent). Men alla sjukhusen kommer att backa upp varandra vid toppar.

Sommaren 2017 var tuff. Till viss del på grund av att BB Sophia och Södra BB stängts och många av de barnmorskorna sedan valde att arbeta på annat håll.

ANNONS

För att underlätta rekryteringen sköt landstinget till tusen kronor per förlossning under sommarmånaderna.

Bättre än förra sommaren

I år är utgångsläget bättre, enligt landstingets chefläkare Johan Bratt:

– Klinikerna fick 15 extra miljoner i höstas och 100 extra miljoner i år för att rekrytera fler medarbetare, och de har kunnat öka grundbemanningen, säger han.

Han poängterar att det ännu är för tidigt att säga exakt hur läget är, men menar att det ser bättre ut än inför förra sommaren.

– Då hade Huddinge problem men där har de lyckats bra i år. På Danderyd är det svårare. Och självklart kommer vi att ta hand om alla som ska föda, och ha ett tätt samarbete mellan förlossningsklinikerna, säger Johan Bratt.

Fakta

Gravida "preliminärbokar" plats

 

Det är i graviditetsvecka 25 som det är dags för blivande föräldrar att välja en förlossningsenhet som har plats den vecka förlossningen är beräknad.

Barnmorskan i mödravården har överblick över var det beräknas finnas plats.

När förlossningen sätter igång ska föräldrar ringa till den enhet som de valt. I de allra flesta fall är det också dit de ska åka.

Om det skulle vara fullt just då hjälper koordinatorer till med att ordna en annan förlossningsklinik som har plats.

Källa: SLL
ANNONS