Barnmottagning stänger i Huddinge centrum

Akutsjukhus ska inte längre driva BUMM-kliniker.
Akutsjukhus ska inte längre driva BUMM-kliniker.
Länets barn- och ungdomsmottagningar (BUMM) ska drivas som vårdval, och inte av akutsjukhus. De ska bara bedriva högspecialiserad vård.
Mottagningen i Huddinge är nu en i raden som stängs.

Den 30 juni stänger den barn- och ungdomsmedicinska mottagningen (BUMM) i Huddinge centrum.

Anledningen är att Region Stockholm (landstinget) beslutat att alla barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna ska ingå i vårdvalet, alltså att fri etableringsrätt ska råda.

Inte högspecialiserad vård

Mottagningen i Huddinge drivs av Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska, och akutsjukhusen ska inte längre erbjuda sådan vård som ingår i vårdvalssystemet.

De ska endast bedriva sådan specialiserad vård som kräver akutsjukhusens resurser.

För barn upp till 17 år

Så den 30 juni får patienterna, barn och ungdomar upp till 17 år, vända sig till någon annan av de 35 mottagningar som finns i länet.

BUMM är specialiserade mottagningar som behandlar barn med kroniska sjukdomar, som till exempel allergi eller astma som inte kan behandlas på vårdcentralen, men även barn som har ont i magen eller har urinvägsproblem.

Fler har stängts

Förra våren stängde mottagningarna i Märsta, Jakobsberg och Solna, och i höstas stängde mottagningen i Järva.

Astrid Lindgrens barnsjukhus har även drivit BUMM i Bromma, och där har driften tagits över av vårdbolaget Prima.

Två kvar

Av de 12 mottagningar som drivits i Astrid Lindgrens barnsjukhus regi finns nu bara två kvar, i Sollentuna och Liljeholmen.

Men även de planeras att antingen tas över av någon vårdgivare och ingå i vårdvalet, eller ingå i sjukhusets högspecialiserade öppenvård för barn.