Barnpassning blev big business

Jeanette Holms prisade företag Nannynu är nu nominerat till ännu ett pris – Svd Affärsbragd. ”När man ser de andra nominerade känns det helt sjukt. Jag vet hur duktiga de är, så det känns jätte­hedrande att få vara med i den skaran”, säger hon.
Jeanette Holms prisade företag Nannynu är nu nominerat till ännu ett pris – Svd Affärsbragd. ”När man ser de andra nominerade känns det helt sjukt. Jag vet hur duktiga de är, så det känns jätte­hedrande att få vara med i den skaran”, säger hon.
27 år gammal beslutade sig Jeanette Holm för att starta eget företag.

Resultatet blev ett barnpassningsföretag som snart åtta år senare har över 900 anställda barnvakter.

– Det har gått sjukt fort, säger Jeanette Holm.

Danderydsborna är landets mest företagsamma befolkning, enligt en ny rapport från Svenskt ­Näringsliv. Här ansvarar mer än en fjärdedel av Danderyds arbetsföra invånare för någon typ av ­företag.

Kommunen ligger även i topp när det gäller kvinnors företagsamhet och nyföretagsamhet.

Danderydsbon Jeanette Holm är en av dem som vågade satsa – och lyckades.

I september är det åtta år sedan hon startade sitt barnpassnings­företag. Men det var redan på gymnasiet, när eleverna fick skapa­ egna UF-företag, som tanken om att starta eget väcktes.

Hon studerade därefter ”Inter­national business” på ett universitet i Kalifornien. Och när hon återvände till Sverige fick hon först jobb på konsultföretaget McKinsey, sedan på Evli bank.

– Men jag blev så fort uttråkad.

Det var hennes pappa som fick henne att ta steget och starta eget.

– Han pushade mig och sa att går det åt helvete så stöttar vi dig.

Sagt och gjort. Jeanette Holm skrev ihop en affärsplan som gick ut på att öppna upp en sorts flygplatskiosk för att ladda ner underhållning till resan, men bestämde sig sedan för att blåsa av idén.

– Det var en komplicerad bransch där det behövdes väldigt mycket pengar. Det var svårt att göra när man var så ung och oerfaren, utan nätverk eller pengar.

I stället bestämde hon sig för att göra tvärtom och ge sig in i något hon tyckte var enkelt.

– Vad gjorde jag när jag var ­liten? Passade barn. Barn – föräldrar – match. Det lät jätteenkelt.

Och när hon undersökte marknaden hade den alla rätt. Någon konkurrens fanns inte, RUT-avdraget hade just införts, det var sänkta arbetsavgifter på ung­domar – och marknaden förväntades explodera.

Vilket den också gjorde.

När Jeanette Holm, bara en månad­ senare, lanserade företaget tog allt en väldig fart. Över en natt trillade 600 ansökningar till barnvaktsjobben in – kunderna likaså.

Med över 900 barnvakter och en omsättning på cirka 30 miljoner kronor om året är företaget fortfarande störst i branschen.

I dag snurrar bolaget dessutom av sig självt, något Jeanette Holm möjliggjort genom att bygga en stark företagskultur.

– Nu när jag vet att alla har samma värderingar, samma tankesätt och samma sätt att göra business på, så kan jag luta mig tillbaka och lita på att de gör ett bra jobb, ­säger Jeanette Holm som menar att många ofta drunknar i det egna bolaget som en följd av sitt kontrollbehov.

– Det kan inte bli ett stort bolag om du vill göra allting själv.

Tack vare sin framgångsrika ­affärsidé har Jeanette Holm ­redan vunnit en rad priser – och i år är hon nominerad till priset Svd ­affärsbragd, som i maj delas ut till en entreprenör som gjort ett starkt avtryck i svenskt affärsliv.

– När man ser de andra nominerade känns det helt sjukt. Jag vet hur duktiga de är, så det känns jätte­hedrande att få vara med i den skaran, säger hon.

Fakta

Jeanettes fem bästa tips till nya företagare

1. Starta en verksamhet som känns enkel så att du snabbt kommer igång.

2. Entreprenörskap är mer en lagsport – se till att ha ett starkt team runt omkring dig.

3. Läs mycket böcker och lär dig nya saker. Du måste utvecklas snabbare än själva bolaget.

4. Fokusera på att bygga bolaget, fastnar du i det operativa kan du inte utveckla företaget.

5. Ha kul under resans gång och jobba inte ihjäl dig. Att bygga ett bolag tar cirka tio år – du kan inte sprinta så länge. Se på det som ett maraton och lär dig att stänga av när du kommer hem.