Barnrättshjältar hyllades på Ålstensskolan

Shamoon Masih berättade om hur det var att växa upp som slavpojke i Pakistan.
Shamoon Masih berättade om hur det var att växa upp som slavpojke i Pakistan.
Sofia Källgren och barnkören från Ålstensskolan bjöd besökarna på svensk musikalmusik.
Sofia Källgren och barnkören från Ålstensskolan bjöd besökarna på svensk musikalmusik.
Ålstensskolan fick nyligen besök av flera representanter vid årets World's Children's Prize – ofta kallat barnens Nobelpris.
Intresset på skolan var därför stort när jurymedlemmar och nominerade från vitt skilda delar av världen berättade om sina liv.

Ålstensskolan fick långväga besök i slutet av förra veckan när en hel delegation från World’s Children’s Prize var på besök. Gästerna kom bland annat från Indien, Pakistan, Tyskland och USA, och besökte skolan för att utbyta kunskap och idéer med skolans lärare och elever.

Bland annat ordnades en frågestund där fjärde- och femteklassare ställde frågor som rörde allt från gästernas favoritfärger, husdjur och maträtter till mer existentiella ting, så som vad de skulle göra om de kunde leva om sina liv.

Taree Mayfield är ett av 2,5 miljoner hemlösa barn i USA. Eleverna på Ålstensskolan lyssnade nyfiket till hans livsberättelse.

 

13-åriga Taree Mayfield från USA var en av besökarna. Han berättade att han har vuxit upp på Los Angeles gator, och är ett av 2,5 miljoner hemlösa barn i USA. I Ålsten lyssnade eleverna  häpet på vad han hade att säga.

– Det jobbigaste med att vara hemlös är att man flyttar runt och byter skola hela tiden, berättade han under frågestunden.

I dag sitter han med i WCP:s barnjury och hjälper andra hemlösa elever med läxhjälp.

Mest uppståndelse blev det när Taree visade upp bilder på när han träffade basketproffset Kevin Durant.

I klassrummet intill berättade Shamoon Masih från Pakistan, också han barnjurymedlem, om uppväxten som skuldslav vid ett tegelbruk i Pakistan. När en av eleverna frågade vart han skulle resa om han fick välja vilken destination som helst i hela världen svarade han ödmjukt:

– Då skulle jag resa tillbaka hit till Sverige. Jag är nyfiken på att utforska mer här.

Annandhi från Indien räddades tack vare Rosi Gollmanns kamp för fattiga barn. I veckan besökte hon Ålstenssolan

Annandhi från Indien räddades tack vare Rosi Gollmanns kamp för nyfödda flickor. I veckan besökte hon Ålstenssolan.

 

Dagen innan besöket på Ålstensskolan ägde den officiella prisceremonin rum på Gripsholms slott i Mariefred. Där hedrades tre barnrättshjältar, framröstade av miljoner barn jorden runt, av drottning Silvia. Årets hederspristagare blev Rosi Gollmann från Tyskland, som fick priset på grund av hennes livslånga arbete med att rädda flickor i Indien från att dödas vid födseln. En av dessa flickor, 13-åriga Annandhi, fanns också på Ålstensskolan för att prata med eleverna.

– Jag vill utbilda mig och bli advokat, svarade hon när en eleverna frågade vilka hennes drömmar var.

– Jag vill slåss för rättvisa.

 

Fakta

World Children's prize

World’s Children’s Prize är en organisation som sedan år 2000 arbetar för att stärka barnens rättigheter runt om i världen. Sedan starten har 38 miljoner barn utbildats i medmänsklighet, rättigheter och demokrati.

Varje år avslutas WCP-programmet med en världsomröstning där barn utser sin barnrättshjälte.

Några profiler som ställt sig bakom WCP under årens lopp är Nelson Mandela, Desmond Tutu och drottning Silvia.