Barns idéer ska ge bättre lekparker

Kinagungor, klätterställningar och vulkaner.

40 teckningar och handskrivna lappar från barn ska fungera som inspiration när lekplatserna i kommunen rustas upp.

”Jag vill ha bubblor.”

”Det behövs en vulkan!”

Idéerna sprudlade när Upplands-Bros allra minsta fick tycka till om lekparkerna i kommunen.

Synpunkterna sammanställdes under Kungskalaset förra helgen och ska nu fungera som inspiration när kommunen investerar 2 miljoner kronor i att rusta upp kommunens grönytor.

– Vi tänkte, varför ska vi vuxna bestämma hur en lekpark ser ut? Det är ju barnen som vet allra bäst vad de vill ha, säger Charlotte Ahlstrand, teknisk chef i Upplands-Bro.

Det är oklart hur stor del av de 2 miljonerna som går till lekparkerna, men redan i höst planeras upprustning av två befintliga lekplatser.

– Det finns flera områden som har behov av upprustning. Många har framfört åsikter om att det inte finns nog med lekplatser i Kungsängen, till exempel. Förhoppningen är också att kunna bygga några temaparker i samband med nya bostadsområden som Norrboda och Tegelhagen, säger Charlotte Ahlstrand.

32-åriga Ronja Brandt är fyrabarnsmamma och välkomnar projektet.

– Det känns jätteroligt att kommunen vill satsa lite. På lekplatsen där vi bor nu finns en rutschkana, en sandlåda och lite grus som ofta används som kattlåda. Det är ganska illa faktiskt.

Hon efterlyser större lekparker och mer utrymme för sociala aktiviteter.

– Det skulle vara kul om man kunde använda parkerna för att ha loppis, eller andra sociala saker. Som det ser ut nu finns det ingen plats där man kan samlas, både barn och föräldrar.

Fram till den 19 juni finns det möjlighet att lämna in förslag i projektet ”Drömparken” i Brohuset och Kommunhuset i Kungsängen.