Barnscouterna räddade Husbybyggnaderna från lågorna

Husbyscouterna släckte eld
Brandkåren berömde scouternas rådiga agerande.
Scouternas ordspråk är "alltid redo" och det visade Norra Järvas scoutkår prov på under tisdagen.
I samband med en scoutträff började det nämligen brinna i skogen vid Husby gård. Scouterna, som är mellan sju och nio år, agerade kvickt och släckte branden.

Under tisdagskvällen hade Norra Järvas scoutkår möte i Husby. Men när scouterna var ute i skogen var olyckan framme och en av de 200 bränderna som härjade i Stockholm i går bröt ut alldeles i närheten av scouterna.

– Vi var ute med 17 barn som är mellan sju och nio år i skogen och skulle fotografera. Vi var precis påväg tillbaka när vi märkte elden. Hade vi varit kvar en minut längre hade vi varit mitt i lågorna, säger Carina Bergqvist som är scoutledare och var med under tisdagskvällen.

Men som tur var hamnade scoutkåren bara i närheten av elden – och de agerade kvickt vilket SVT var först med att rapportera om.

– Det tog bara några minuter innan området var helt övertänt. Så vi sprang och hämtade vatten och hinkar och började försöka släcka elden och skydda trähusen som stod i närheten, säger Carina Bergqvist.

Räddade k-märkta hus

Branden bröt nämligen ut alldeles i närheten av en rad k-märkta trähus, men tack vara scoutkåren kunde byggnaderna räddas enligt Carina Bergqvist.

– Vi har faktiskt lärt de flesta hur de ska agera vid en brand och de flesta barnen blev väldigt fokuserade och påbörjade släckningsarbetet direkt. Vi la mycket vikt vid att försöka rädda trähusen som var i närheten, och det lyckades vi med, säger hon.

Det sa bara ”tjoff” så brann hela skogen

Carina Bergqvist

Vad som orsakade branden vet inte Carina. Hon misstänker att det kan vara en fimp eller en glasbit som låg på marken och tände eld på den torra omgivningen.

– Det var väldigt mycket asppollen på marken där det började brinna. Det sa bara ”tjoff” så brann hela skogen, säger hon.

Brandkåren berömde

Brandkåren var väldigt imponerade av Norra Järvas scoutkårs agerande.

– Brandkåren var jättetacksam. De hade fullt upp med andra bränder och hade inte hunnit släcka branden innan den skulle ha nått trähusen. Nu fick de mest ägna sig åt eftersläckningsarbete, säger Carina Bergqvist.

Scoutledaren har även några tips som kan minska brandfarorna.

– Det gäller att vara väldigt uppmärksam och försiktig ute i skogen nu. Vi grillar aldrig i skogen och speciellt inte nu. Men om man ska göra det så ska man vara på anvisade grillplatser. Sen ska man aldrig vara ute själv i skogen när brandfaran är så stor. Är man två kan man hjälpas åt att släcka och larma, säger hon.