Barnteater intar Jakobsbergs gård

Paula Helander och Kari Hamfors Wernolf spelar systrar på upptäcktsfärd.
Paula Helander och Kari Hamfors Wernolf spelar systrar på upptäcktsfärd.
Två nyblivna Sätrabor repeterar just nu en barnpjäs i Jakobsbergs gård. En artikel i Mitt i Söderort gav dem idén att höra av sig till gården och fråga om de fick hyra in sig där.

Snart blir förskolebarnen i området testpublik.

Systrarna Lika och Olika huserar just nu i ena flygeln i Jakobsbergs gård. De har det så tråkigt, med upptagna föräldrar och trist lunch, att de ger sig ut på upptäcktsfärd. Men de går inte särskilt långt. Barnkammaren blir deras fantasivärld.

– Under upptäcktsfärden stöter de på olika dilemman. De möter till exempel trasdockan Iris, som har ett trasigt öga. Hon blir en blind flicka i fantasivärlden, och så ställs frågan om alla kan vara med på lika villkor, säger Per Wernolf, pjäsens regissör och manusförfattare.

”Rätt som det är” heter pjäsen, som riktar sig till barn mellan 4 och 7 år. Den tar avstamp i Barnkonventionen och tar upp frågor som rör barns rättigheter. Den har premiär på Teater Pero på Sveavägen den 25 september men redan innan dess kommer förskolebarn i Skärholmens stadsdel att ha sett, som testpublik vid tre förställningar.

– Eftersom vi repeterar i Jakobsbergs gård passar det bra att bjuda in förskolor i närområdet. Vi vill också gärna etablera oss här i området, så att människor vet om att vi finns här, säger Per Wernolf.

Han och hustrun Kari Hamfors Wernolf driver Kung och Drottning Produktion, som sätter upp teaterföreställningar för barn. I våras flyttade de till ett hus i Sätra. I Mitt i Söderort Skärholmen läste de ett reportage om Jakobsbergs gård som varit nedläggningshotat men där en ny styrelse kämpar för att få ekonomin på fötter.

– Vi läste bland annat att de planerade för mer barnverksamhet, och tänkte att det passade oss bra. Vi tog kontakt med styrelseordföranden som blev pigg på vår idé och kontaktade resten av styrelsen, berättar Per Wernolf.

Repetitionerna av ”Rätt som det är” startade i mitten av augusti, med Kari Hamfors Wernolf och Paula Helander som systrarna Lika och Olika. Före premiären på Teater Pero, på Sveavägen inne i stan, kommer alltså förskolebarn i området att bjudas in som testpublik. Eventuellt blir det också en vanlig föreställning i Jakobsbergs gård, men det är inte klart än.

– Det här är ett toppenställe för oss att vara på, säger Per Wernolf