Barnvagn krossad av snöras från tak

Nyligen krossades en barnvagn i närheten av Kungsholmstorg av fallande is och barnet fick föras till sjukhus.

På en vecka anmäldes hundratals farliga istappar i hela Stockholm.

December månads ymniga snöande och fallande temperaturer ställde i förra veckan till med rejäla problem när det blev plusgrader. Snömassor på tak och meterlånga istappar gled och föll ner på trottoarer, med minst två personskador som följd.

När en kvinna och hennes barn var ute på promenad vid Kungsholmstorg fick hon stora mängder snö och is över sig. Barnvagnen krossades, ambulans kallades till platsen och mamman och barnet fördes till sjukhus. Barnet klarade sig dock, mirakulöst, utan skador.

– Barnet mår bra, de fördes till lasarett men inga skador konstaterades, säger kriminalinspektör Katharina Gernberg.

Ansvaret för att rensa bort snö och is ligger på fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen.

Att sätta upp ”varning för ras”-skyltar räcker inte – i ordningslagen står det att snö och is som kan falla ned och skada personer eller egendom direkt ska avlägsnas från tak och stuprännor.

Men det är långt ifrån alla som sköter sig.

I mitten av förra veckan hade 474 anmälningar om farliga istappar kommit in till istappstelefonen, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och ett stort antal bostadsbolag dit allmänheten kan rapportera in observationer via telefon eller på nätet.

På Kungsholmen hade 56 anmälningar gjorts och anmälare vittnar om ”meterlånga” istappar från stuprännor och balkonger. ”Stora istappar hänger från taket, redan förstört en bil”, skrev en Kristinebergsbo.

Enligt polisen är det svårt att förebygga olyckor. Ofta är det först när person- eller egendomsskador rapporteras som bristande åtgärder uppmärksammas.

I fallet med den krossade barnvagnen utreds fastighetsägaren för vållande till kroppsskada.

– Emellanåt när vi är ute och patrullerar kan vi se istappar. Då meddelar vi fastighetsägaren. Men fastighetsägarna har en skyldighet att se till att det är röjt. De ska ut omgående, säger Katharina Genberg.

Fakta

Istappstelefon

Istappstelefonen organiseras av Svensk Fastighetskalender och samarbetar med flera fastighetsbolag.

Allmänheten kan anmäla istappar och snömassor som utgör fara.

I hela Stockholm hade 474 anmälningar kommit in i mitten av förra veckan.

Källa: Istappstelefonen