Barnvänligt när Sverige firas

På Kungsholmen firas nationaldagen alltid lite extra. I Stadshuset välkomnas årets nya stockholmssvenskar och i Rålambshovsparken ordnas det som vanligt mängder med aktiviteter.

Ungefär 4 000 personer i staden får varje år svenskt medborgarskap. Sedan 1991 bjuds de in till en välkomstceremoni i Stads­huset, men bara en knapp sjättedel, 700 personer, infinner sig.

– Jag skulle gissa att för dem som inte kommer är medborgarskapet bara en rutinsak. Så var det för min flickvän som är från Tjeckien. Hon var redan EU-medborgare och tyckte inte det var en så stor sak med ett nytt pass. För andra tror jag att det är viktigare, något som till exempel ger en frihet att resa, säger Roger Ticoalu, avdelningschef för evenemangsavdelningen på kulturförvaltningen som ansvarar för ceremonin.

Det är dessa nya medborgare som han tror beger sig till Stadshuset för att lyssna till tal, sång och musik och få med sig ett minnesbevis hem.

Ceremonin hålls på national­dagen, men politikerna brukar inte prata så mycket om svenskhet. Däremot om våra demokratiska traditioner, om Stockholm och om medborgerliga fri- och rättigheter.

När det gäller nationaldags­firande är det stadsdelsdelsförvaltningarna som ansvarar för att det ska bli något. På en del håll, som på Norrmalm, görs inget alls i år. Men de bidrar till Kungsholmens fest i Rålambshovsparken och vid Smedsuddsbadet. En fest som av tradition är mångkulturell, sportig och ungdomlig. Något som Roger Ticoalu tror beror på att det oftast är barnfamiljer och ung­domar som strömmar till när staden arrangerar nationaldags­firande.

– För de flesta är det en barn- och familjehögtid. Det har väl blivit så. Tidigare år hade vi en massa aktiviteter ute i stadsdelarna och då var det ofta barnfamiljerna som kom. Jag tror att många tycker att det är en skön dag att strosa på stan.

I amfiteatern framträder bland andra Kulturskolans stråkorkester och dansgrupp KAP2, Kantele Trio och Satrangi Bollywood ­Dance. Ayla Kabaca, känd från Bolibompa och Minimello, är konferencier och stadsdelsnämndens ord­förande Tina Ghasemi (M) håller tal varpå det blir allsång ackompanjerad av Kulturskolans husband.

I parkleken blir det pyssel och allsång för mindre barn.

Runtom i parken kan man testa en rad sportiga aktiviteter som klättring, den asiatiska kampsporten wushu eller Friskis & Svettis utegympa.

Vid Smedsuddsbadet håller Thomas Gylling som vanligt ett Mosquitoparty med tropiska rytmer. Latinbeats hörs även i parken där Salsaakademien lär ut de rätta höftknycken.

Men hur vi än anstränger oss är det osannolikt att vi får till samma festyra som norrmännen.

– Nej, det är ju inga direkta parader som på 17 maj, säger Roger Ticoalu. Jag tror att för svenskar är nationaldagen lite oklar. Vi har ingen riktig tradition att fira den. Många tycker nog mest att det är skönt med en ledig dag.

Många tycker nog mest att det är skönt med en ledig dag.Roger Ticoalu, kulturförvaltningen

Fakta

Nationaldagen blev helgdag 2005

Nationaldagen firas den 6 juni sedan 1983, men blev inte röd dag förrän 2005.

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung. Det var också den 6 juni som 1809 års regeringsform undertecknades, liksom 1974 års regeringsform.

Svenska flaggans dag firades första gången 1916. Dagen högtidlighölls på det nybyggda Stadion. Firandet flyttade till Skansen 1963.

Källa: Nordiska museet och NE