ANNONS

Barsam vill öka kunskapen om funktionsvarierade

Barsam Zakeri Sundbyberg funktionshindrade ungdomar funkisfestivalen 2019
Barsam Zakeri skriver rap-musik om hur det är att leva med olika svårigheter.
Okunskapen om personer med funktionsvariationer är stor menar Sundbybergsbon Barsam Zakeri.
Han jobbar för att påverka makthavare kring frågan, och skriver samtidigt rap-musik om hur det är att leva med olika svårigheter.
I vår ställer han upp i Funkisfestivalen för första gången.
ANNONS

Poliser och ordningsvakter har för dålig kunskap om personer med funktionsvariationer menar Hallonbergsbon Barsam Zakeri, 24, som själv har nedsatt syn och hörsel plus adhd, en ångestproblematik, koncentrationssvårigheter och en lätt utvecklingsstörning.

– Vi har bara olika svårigheter, vi är inte dumma. Jag vill vara öppen med vem jag är för att andra ska våga göra det samma, säger han.

Vi har bara olika svårigheter, vi är inte dumma

Barsam Zakeri

Barsam menar att det behövs mer utbildning kring att möta personer med funktionsvariationer på många olika poster i samhället.

– Det behövs mer utbildning hos poliser, vakter, inom skolan och på många jobb. Även inom färdtjänsten är kunskapen dålig, där är det många som inte kan möta personer med funktionsvariation, de hittar inte rätt adress och förstår inte vad man säger. Det är inte okej, säger han.

Barsam och hans vänner har flera gånger stött på ordningsvakter som ifrågasatt dem när de rest kollektivt i Stockholm.

– Både jag och mina kompisar har upplevt hur vakter betett sig väldigt dåligt, och inte lyssnat när man försöker berätta om sina svårigheter. Man måste hela tiden förklara sig, säger han.

Barsam Zakeri Sundbyberg funktionshindrade ungdomar funkisfestivalen 2019

Barsam Zakeri gick vidare från Funkisfestivalens deltävling, nu väntar stadsfinal 28 mars. Foto: Maria Lilja

ANNONS

”Alla ska våga”

Barsam försöker själv påverka genom sitt engagemang inom Fritidsförbundet – Riksförbundet för barn och unga med funktionsvariationer och även inom jobbet på dövblind ungdom.

När han inte jobbar för att sprida den kunskapen, så går han både på gym, judo och fotbollsmatcher – helst med favoriterna Djurgården.

 Jag har inte vågat ställa upp tidigare, jag har varit för blyg.

Barsam Zakeri

Han berättar att han vill vara ett modigt exempel för andra unga med funktionsvariationer.

– Jag vill få alla att känna att de kan och vågar! Att man måste kämpa på. Vi kan jättemycket saker trots våra svårigheter.

Ställer upp i mello

Barsam skriver även rap-musik och ställde 5 februari upp i en deltävling till Funkisfestivalen (Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning), i Blå Huset i Tensta.

Om han gick vidare är ännu inte klart. Stadsfinal är i så fall den 28 mars. Efter det väntar semifinal på Nalen i april.

– Jag har inte vågat ställa upp tidigare, jag har varit för blyg. Men så har flera kompisar sagt att jag borde vara med och då vill jag visa att jag kan och vågar, trots mina svårigheter, säger han.

Han har skrivit flera låtar, senaste en låt om hur det är att leva med adhd. Han har även planer på att göra en låt om LSS.

En dag i veckan får han nu hjälp på Aggregat i Hallonbergen att spela in sin musik och en youtube-video.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.