Unga män gick bärsärk med hjullastare vid bygge: ”Vansinnesdåd”

Byggarbetsplatsen vid nya Åbyskolan och Åbyhallen.
Byggarbetsplatsen vid nya Åbyskolan och Åbyhallen.
Två berusade unga män stal en hjullastare vid byggarbetsplatsen för nya Åbyskolan och Åbyhallen i Västerhaninge.
De ska ha krockat hjullastaren rätt in i skolbyggets nya stomme, skadat entreprenörens maskiner och även krossat rutorna på Haninge kommuns fordon intill.
– Ett vansinnesdåd, säger projektledaren vid bygget, Thomas Bäcklin.

Det var vid 01.30 natten mot torsdag som två berusade unga män misstänks ha startat en hjullastare vid byggarbetsplatsen för nya Åbyskolan och Åbyhallen i Västerhaninge.

Männen ska ha kört hjullastaren rätt in i skolans nya stomme och entreprenörens byggmaskiner, med grova skador som följd.

Sedan 2018 bygger entreprenörer på uppdrag från kommunens fastighetsbolag Tornberget de två byggnaderna på Bokstigen i Västerhaninge.

Båda greps men släpptes

Skolans stomme ska ha fått störst skador. Själva idrottshallen, som snart är klar, ska ha klarat sig bättre.

Båda två männen, både den i 17-årsåldern och den i 20-årsåldern, greps efter händelsen uppgav polisen.

De är även misstänkta för att ha krossat rutorna på flera fordon som tillhör Haninge kommun, intill byggarbetsplatsen.

Båda misstänks för grov skadegörelse. De ska dock ha släppts omgående under torsdagen. Bland annat ska ingen försvarsadvokat ha hittats åt 17-åringen vilket gjorde att hela polisförhöret ställdes in, uppgav poliskällor för Mitt i.

Västerhaningebor larmade polisen

– Jag kan inte säga något om motivet. Berusningen hade nog en stor roll. Men hur de lyckades starta hjullastaren vet vi inte, det brukar inte vara så lätt, säger Lars-Göran Rehn.

Tornbergets projektledare Thomas Bäcklin har på fredagen inte själv varit ute på byggarbetsplatsen, men är i kontakt med entreprenören säger han.

– Ett vansinnesdåd. Vad jag förstår har man gått bärsärkargång på vissa av våra maskiner och på skolans stomme. Det är bedrövligt att de inte har bättre för sig på kvällar och nätter.

Några Västerhaningebor ska enligt polisen ha hört hur männen startade hjullastaren mitt i natten, och därefter larmade de polisen.