Friskt vågat i bassängen när nyanlända simmar

Charlene Sakina tycker om att vara i vattnet. "Det är jättekul och inte svårt alls".
Charlene Sakina tycker om att vara i vattnet. "Det är jättekul och inte svårt alls".
Varje onsdag erbjuds simkurser för nyanlända.
Varje onsdag erbjuds simkurser för nyanlända.
Att lära sig simma i vuxen ålder kräver mod. Men också peppande simlärare och rejäla bentag. På Gustavsbergsbadet finns mycket av allt när nyanlända testar vattnet.

– Vinkla fötterna, ut med benen och så stora rörelser. Och glöm inte armarna. Stora rörelser! ropar Sofie Wellerfors, simlärare från Lillsveds idrottsfolkhögskola, så att det ekar i simhallen.

Wael Rahmo El kasm, 24, flykting från Syrien, håller i bassängkanten, sträcker ut benen och härmar henne.

– När jag var liten ville jag lära mig att simma, men pappa sa nej. Han var rädd att jag skulle drunkna. Jag kan simma lite, men nu vill jag lära mig på riktigt, säger han.

Kort därefter hoppar han, tillsammans med ett tiotal kompisar, ner i det varma vattnet i Gustavsbergsbadets stora bassäng.

Till en början går det sådär. Alla andra simmar iväg, men Wael blir kvar med flytdyna vid den grunda delen av bassängen.

– Alla verkar kunna, men inte jag. Då känner jag mig lite blyg och undrar varför, säger han.

Viktigt med simkunskap i skärgården

Desto bättre går det för 22-åriga Charlene Sakina. Efter en knapp halvtimme i vattnet simmar hon längd efter längd med en av simlärarna bredvid sig.

– Det är inte svårt alls. Jag gillar det, det är jätteroligt! säger hon.

I onsdags startade det första av tio simtillfällen. Bakom den livsviktiga utbildningen står Svenska kyrkan, Gustavsbergsbadet, Lillsveds idrottsfolkhögskola och Värmdö kommun.

– Värmdö är ju en skärgårdskommun omringad av vatten, så det viktigt att kunna simma för att känna sig trygg. Och för att ha roligt, säger Sofie Wellerfors.

”Tänker vara här tills jag kan”

Efter många envisa försök med bentagen vid kanten är det dags för Wael Rahmo El kasm att ge sig ut på djupare vatten. Såväl kompisarna som simlärarna peppar.

– Jag har många vänner med båt. Men när de ville ut på sjön i somras kunde jag inte följa med. Nu tänker jag vara med här tills jag kan simma, säger han.

Fakta

Bröstsim traditionellt i Sverige

  • I många länder, till exempel USA, lärs crawl ut som det enda simsättet.
  • I Sverige förordas dock bröstsim och ryggsim.
  • Enligt Svenska Livräddningssällskapet är simsätten avgörande för livräddning och anses även fungera bäst i våra kalla och öppna vatten, då man kan simma lugnt och ha huvudet ovanför vattenytan.
Källa: Svenska Livräddningssällskapet