Min lokala hjälte

Bästa burgaren är målet på deras hamburgerhak

Tullingebon Mattias Wall och kollegan Stefan Falk ska öppna egen restaurang med kvalitetshamburgare.
Tullingebon Mattias Wall och kollegan Stefan Falk ska öppna egen restaurang med kvalitetshamburgare.
En vinst i en hamburgertävling blev sparken i baken för burgarentusiasten Mattias Wall från Tullinge.

Nu har hemmagrillaren sagt upp sig för att starta eget burgarhak.

För ett och ett halvt år sedan år sedan tipsade Mattias Wall Lokaltidningen Mitt i:s läsare om hur man fixar den perfekta hamburgaren. Då grillade han sina burgare på gården i Tullingeberg och drömde om att någon gång öppna sitt eget hamburgerhak.

Nu är drömmen på väg att bli verklighet. Snart öppnar han Bun meat bun i Farsta tillsammans med hamburgerentusiasten Stefan Falk.

– Det känns jättebra. Vi fixar och donar för att få lokalen klar, säger Mattias Wall.

Sedan våren 2012, då hamburgertrenden precis hade börjat, har snabbmatens flaggskepp fortsatt förvandlingen från något flottigt man stoppar i sig i förbifarten, till att platsa på gourmetkrogarnas menyer.

– Det är ett uppvaknande. Det är fler och fler som insett att hamburgare kan vara något annat än fryspuckar och fabriksbröd, säger Mattias Wall.

Mattias Wall och Stefan Falk har höga ambitioner. De vill göra ”den överlägset bästa snabbmatsburgaren i landet”.

Båda har precis sagt upp sig från andra jobb för en karriär vid stekbordet.

Men vad är det som säger att en IT-kille och en ismaskinsförare kan göra smaskiga burgare? Svaret stavas: Brinnande intresse, på gränsen till nördighet.

Stefan Falk har sedan 2010 drivit bloggen hamburgare.org. Mattias Wall vann i fjol en stor hamburgertävling.

– Vinsten gav självförtroende. Det var en bekräftelse på att det man gör är bra.

Tillsammans har de ordnat välbesökta burgarevenemang på olika restauranger i stan.

De har dessutom åkt på studieresa till New York och ätit på sina egna ­favorithak.

– I Sverige har hamburgare ofta handlat om påläggen, som dressing och kryddor. Men när man käkar en riktigt saftig burgare med bra kött och bra bröd märker man att det inte behövs så mycket mer, menar Mattias Wall.

På Bun meat bun kommer burgaren att bestå av färskt bröd och malt kött från högrev som aldrig varit fryst.

Att köttproduktion numera ses som en av de största klimatbovarna är inget som stör.

– Vi erbjuder en produkt, sedan är valet upp till var och en, säger Stefan Falk.