ANNONS

Bästa drinken är utan alkohol

”Folk ska kunna gå ut och unna sig på krogen utan alkohol”, säger Elias Gerges, bartender på The Public i Åkersberga.
”Folk ska kunna gå ut och unna sig på krogen utan alkohol”, säger Elias Gerges, bartender på The Public i Åkersberga.
Alkoholfria alternativ går ett segertåg på systembolagen runtom i norrort. Trenden börjar också slå igenom på krogarna.

– Det förväntas att vi har bra alkoholfria alternativ, säger krögaren Kenneth Kovanen.
ANNONS

Lite bubbelvatten snabbt skvätt i ett trist glas, ett par iskuber och på sin höjd en citronskiva, oengagerat arrangerad på glasets kant. Det var väl ungefär vad den som beställde alkoholfritt på krogen kunde förvänta sig för sisådär fem år sedan.

Nu är tiderna annorlunda och bartenders lägger ner minst lika mycket jobb och passion på de ­alkoholfria drinkarna.

– Det är självklart. Folk ska kunna gå ut och unna sig på krogen utan alkohol, säger Elias Gerges, bartender på The Public i Åkersberga.

Det stämmer väl med hur andra krögare i norrort resonerar när Mitt i ringer runt. För de flesta är det självklart att det finns ett alkoholfritt alternativ till varje drink på drinklistan.

– Det förväntas att vi krögare har bra alkoholfria alternativ, säger Kenneth Kovanen, krögare på Nygårds värdshus i Täby.

Enligt honom handlar det dels om att gästerna har blivit allt duktigare på dryck och faktiskt ­kräver bra alkoholfria alternativ. Dels handlar det om att utbudet blivit bättre.

– För tio år sedan gick det knappt att dricka de alkoholfria viner som fanns. Det var saft. Nu finns det bra alternativ både vad gäller öl och vin.

För mycket handlar om utbud. Systembolaget tar in fler och fler alkoholfria drycker och försäljningssiffrorna pekar bara uppåt. Sedan andra kvartalet förra året har försäljningen av alkoholfria drycker ökat med 15 procent i länet.

– Generellt har standarden på det alkoholfria höjts. Den som ska dricka alkoholfritt behöver inte nöja sig med läsk eller vatten, säger Tobias Hedlin på Systembolaget i Mörby centrum.

ANNONS

På Systembolaget i Sollentuna berättar man om det alkoholfria rosévinets popularitet sedan sommaren kom. I Vallentuna har intresset för alkoholfri öl ökat mest. Utvecklingen är liknande i Väsby centrum, och ofta är det unga som väljer den alkoholfria bärsen.

Fakta

Elias bästa sommardrink

Sommaren 2015 är syrliga drinkar poppis. Citronen är en viktig ingrediens.

Blanda färskpressad citron och sockerlag.

Ett par solmogna jordgubbar.

Någon sked jordgubbspuré (finns i matvaruaffärer).

Tillsätt rejält med is och kör i blender.

Servera direkt.