ANNONS

Bästa hänget finns hemma

Clara Lönnheim och Emma Malmström Berghem på väg ut med sina kajaker på Norrviken.
Clara Lönnheim och Emma Malmström Berghem på väg ut med sina kajaker på Norrviken.
Maud Poom, Inger Eriksson och Jaak Poom från Hässelby betraktar konstnären Maria Ginzburgs akvareller på Edsvik konsthall.
Maud Poom, Inger Eriksson och Jaak Poom från Hässelby betraktar konstnären Maria Ginzburgs akvareller på Edsvik konsthall.
Rösjöbadet i Sollentuna har en grund fin sandstrand för de små, och hopptorn och beach volley för de större.
Rösjöbadet i Sollentuna har en grund fin sandstrand för de små, och hopptorn och beach volley för de större.
Ziya Gursoy driver Hamam Oriental, ett äkta turkiskt bad, i Upplands Väsby.
Ziya Gursoy driver Hamam Oriental, ett äkta turkiskt bad, i Upplands Väsby.
Mitt i:s reporter Ida Persson testar Ryssgraven i Upplands-Bro som stupar brant ner i Mälaren.
Mitt i:s reporter Ida Persson testar Ryssgraven i Upplands-Bro som stupar brant ner i Mälaren.
Har du ont om tid, skralt med pengar eller bara svårt att välja resmål?

Semestra på hemmaplan i stället.

I norrort finns natur och kultur - och allt där emellan.
ANNONS

För kulturkoftan

Vem har sagt att man måste åka till city för att uppleva kultur? Norrortskommunerna bjuder på flera kulturpärlor inom bekvämt avstånd.

Akvarellsommar

Att gå museum får ofta vänta till regniga dagar, men utsikten vid Edsvik konsthall gör det värt med ett besök även vid vackert väder.

I sommar är det akvareller som gäller på konsthallen. Låt dig inspireras av kända och okända konstnärer i den jurybedömda akvarellsalongen, eller njut av utställningen World of watercolours med handplockade och internationellt etablerade akvarellister.

Åk på slottssafari

I Norrortskommunerna finns flera slott som är öppna för besökare. Edsbergs slott i Sollentuna är ett måste för den som inte varit där, och om du får mersmak på slottslivet kan du åka till Görvälns slott i Järfälla som kan stoltsera med både boutique-hotell och gourmetmat.

I Upplands-Bro finns Lejonsdals slott som är ett av Sveriges yngsta, byggt 1802, och Bro Hof – Sveriges golfslott nummer 1.

Blås liv i kreativiteten

ANNONS

På Glasbruket på Sätra gård i Bro samlas konstnärer och konstverk från hela landet – och du är inbjuden. De nya ägarna Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg vill göra konsthantverket tillgängligt för alla och erbjuder prova på-blåsning varje lördag. Men se till att boka plats, platserna är begränsade! Det går också bra att dyka upp oanmäld, kaféet och shopen har öppet alla dagar, förutom söndagar.

Sist men inte minst: missa inte Parkteatern på Edsvik i Sollentuna! Den 4 augusti ger de föreställningen ”Hellsingland – en vuxenversion” som bygger på den älskade barnboksförfattarens lyrik, satir och verser för vuxna.

För barnfamiljen

Med barn i baksätet är det inte alltid resan som är målet. Så varför gå över ån efter vattnet? Med sommarlovsnöjet på nära håll blir det mer tid till det roliga.

Ta ett dopp eller tre.

Sollentuna har flera strandbad som passar barnfamiljen. Störst är Rösjöbadet som har omklädningsrum med dusch, kafé och en barnvänlig avdelning mellan grunt och djupare vatten. Dessutom får badet Blå flagg i år – ett kvitto på utmärkt vattenkvalitet.

Gå på teater

Edsvik bjuder på flera föreställningar för barn och unga i sommar. Vid fyra tillfällen, den 6 och 10 juli samt den 10 och 14 augusti, spelas barnteaterföreställningen ”All världens barn” (passar bäst för åldrarna 5-8 år) på gräset vid Café Brygghuset. Efter föreställningen finns möjlighet att prova teaterövningar (passar bäst för åldrarna 8-13 år) på Oxstallet.

Hälsa på vikingar

Vikingagården Gunnes gård är en Väsbyklassiker. Här kan man få prova på att leva vikingaliv hela sommaren. Varje vecka har sitt eget tema som ofta utgår från ett visst material som trä, skinn och bitar av ben och horn. Gårdens alla djur är en annan självklar höjdpunkt.

För livsnjutaren

Efter 48 veckor i en kontorsstol är det frestande att sporta loss på semestern. Glöm bara inte semesterns ursprungliga syfte: att koppla av och äta gott.

Krog- och kaférunda

Passa på att besöka Norrorts mat- och fikapärlor. Känn kroghistoriens vingslag på Edsbacka bistro – den tidigare bakfickan till Sveriges första restaurang med två stjärnor i prestigefyllda Guide Michelin.

En lite mer dold pärla som är väl värd ett besök är Spiltan, en familjerestaurang som blandar torp-gemyt med ett arv från Sicilien, naturskönt belägen i östra Upplands Väsby, på gränsen till Täby.

Sommaren är också ett bra tillfälle att byta franchise-kaffe och trendiga bakverk to go mot slow food-fika med hembakta bullar och hederligt bryggkaffe. På Järvafältet får du allt detta – och en fin promenad på köpet. Helenas café vid Bögs gård är en klassiker i Sollentuna, och på andra sidan Järvafältet, i höjd med Jakobsberg, ligger Säby gård som också har ett kafé med hembakt.

Kryssa på Mälaren

Från Bolinder strand i Kalhäll avgår flera båtturer. Ta båten norrut till Sveriges största privatpalats Skokloster slott eller varför inte besöka Sigtuna och njuta av den fantastiska träbebyggelsen från 1700-talet? Om du är mer hungrig än nyfiken kan du haka på en räkkryssning eller ta båten till kakslottet i Taxinge för att riktigt frossa i sötsaker.

Skrubba dig ren på turiskt vis

I Infra city i Väsby finns ett äkta turkiskt bad. Ziya Gursoy, som driver Hamam Oriental, vet hur man skrubbar en kropp. Det började han med redan som 13-åring i Turkiet. Dock sommarstängt i slutet på sommaren.

För äventyraren

Paddla, klättra eller kör så det ryker – om du tröttnar på att ligga i hängmattan finns äventyret närmare än du tror. Här är tre tips för dig som vill höja pulsen på semestern.

Kajak på Norrviken

Ingen sommar utan en tur på Norrviken. På Sollentuna kanotklubb kan du hyra det mesta som flyter: kanot, kajak, roddbåt eller varför inte testa förra sommarens stora trend SUP – ståpaddlingbrädan.

Klättra

Klättring är hett och i trakten finns två klippor väl värda ett besök. På Mälarön Gåseborg i Järfälla finns en fin sportklätterklippa med borrbultade leder: Ravinen, Gula väggen och Djävulsväggen bjuder på olika utmaningar. Har du inte fått nog så ta motorvägen till Upplands-Bro. Strax innan Kungsängen ligger Ryssgraven som erbjuder en klippa som stupar rakt ner i vattnet. Svårighetsgraden varierar från medel till svår. Är du svettig efter klättrandet erbjuder både Gåseborg och Ryssgraven utmärkta badmöjligheter.

Gokart i Upplands Väsby

Ös-We Ring i Väsby är Sveriges äldsta gokartbana. På den 654 meter långa banan har barn och vuxna lekt Michael Schumacher, Alain Prost och Ronnie Petterson ända sedan 1966. Ronnie själv körde faktiskt på banan 1967.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.