Här är bästa hemestertipsen i Danderyd

Semestra hemma i Danderyd. Kersti Danell Stén, från Djursholm.
Kersti Danell Stén, 61 från Djursholm.
Det blir allt vanligare att stanna i Sverige under semestern. Här är några tips på var du kan hitta ställen att sola, bada, och paddla kajak i Danderyd – allt som behövs för en lyckad "hemester".

Svenskar turistar allt mer på hemmaplan. Det är en tydlig trend, enligt besöksnäringens branschorganisationen Visita.

– Framförallt har campingsidan märkt av en ökning men också hotellsidan. Turismen ökar överallt, säger Jonas Siljhammar, VD för Visita.

Svenska turistföreningen har sett en 11-procentig ökning i år, jämfört med samma period förra året. I Stockholm har både vandrarhem på skärgårdsöar och STF Tyresö sett en stor ökning.

– Man besöker Tyresö nationalpark och vandrar Sörmlandsleden, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska turistbyrån.

På Instagram har hashtaggen ”#hemester” över 13 000 inlägg och ”#svemester” över 5000. Att turista på hemmaplan har blivit coolt.

Danderyd bjuder på kajakpaddling och natursköna skogar

– Vill man bada kan man gå ner till havet, Värtan. Där finns det några uddar, och både sandstrand och klippor, säger Kersti Danell Stén, 61 från Djursholm.

Hon tipsar även om Ösbysjön.

– Där är det oftast lite varmare, så en del går dit, säger hon.

Ösbysjön i Danderyd. Semestra hemma i Danderyd.

Ösbysjön. Foto: Stefan Källstigen

För de som paddlar kajak och är båtintresserade finns det flera bra ställen, säger hon.

– Nere vid Aludden, och mitt för Villa Pauli, så är det som en udde som går ut. Där är det många som har vindsurfingbrädor och kajaker. Sen har du ju segelklubben där, jolleklubben, det är några eldsjälar som driver den, säger Kersti Danell Stén.

Danderyd bjuder även på flera fina naturupplevelser.

– Altorpsskogen, där är det ju motionsspår och lite sånt. Rinkebyskogen också, som är lite större, säger hon.

Och för den som gillar golf finns bland annat Djursholms och Danderyds golfklubb.

– Vi tog upp golf efter ett uppehåll i tio år, och nu går jag mest på niohålsbanan på Danderyds golfklubb. Nio hål funkar ganska bra nuförtiden, säger Kersti Danell Stén.

Fortsatt många utlandsresor

Men alla väljer inte att stanna i Sverige. Trots flygskam och en rekordvarm sommar i fjol har resebranschen inte märkt av någon minskning. Istället för att välja bort flyg verkar svenskarna nöja sig med att klimatkompensera för resa och boende.

Både TUI och Ving menar att de har en normal mängd bokningar men att deras resenärer i högre utsträckning efterfrågar klimatsmarta lösningar på semesterorten. När vädret sviker på hemmaplan verkar dessutom ännu fler svenskar vända till chartern.

– Att vädret spelar roll ser vi bara de två senaste dagarna, där vi haft ett mindre soligt väder i Sverige och då vi sålde rekordmånga resor, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.