Bästa läraren finns på Söder

Camilla Askebäck Diaz är Sveriges bästa lärare.

Och hon undervisar på Södermalmsskolan.

Hallå där Camilla Askebäck Diaz, matematik- och NO-lärare på Södermalmsskolan.

Du har blivit utsedd till Sveriges bästa lärare av Handelskammaren. Hur känns det?

– Det känns nästan overkligt. Men framförallt är det otroligt stort och hedrande. Det är mina elever som har nominerat mig till priset och de har skrivit en helt fantastisk text, en sådan som man börjar gråta av. Det är ett kvitto på att det vi gör i klassrummet är något bra.

Vad har du får motto som lärare?

– Förutom kunskapsinnehållet och att eleverna ska lära sig saker, så tror jag det är viktigt att de känner att det de gör i skolan är viktigt för det de ska göra i framtiden. Eleverna måste få relevanta uppgifter så att de förstår varför vi gör det vi gör.

– Jag tror också det är bra att hjälpa eleverna att skaffa sig strategier för att veta hur de kan ta sig an nya saker. När de ställs inför nya problem ska de våga försöka, i stället för att bara säg till sig själva ”det här kan inte jag”.

Vad har du fått för reaktioner på priset från kollegor?

– Många kollegor, före detta rektorer och gamla elever har hört av sig. Min telefon gick varm. Det är jätteroligt och framförallt en oerhörd bekräftelse på att det man gör betyder något.

Hur firar du i dag (lördag)?

– Jag sitter faktiskt och rättar prov. Det är ju i slutet av terminen och alla ska få rättvisa betyg.

Fakta

Juryns motivering

”Med sin förmåga att utveckla nyskapande och inspirerande lektioner i matematik och naturvetenskap hjälper hon alla elever att nå sin fulla potential. Med pedagogisk skicklighet förklarar hon svåra processer och koncept genom moderna metoder anpassade efter den digitala verklighet som dagens unga lever i. Genom sitt engagemang för såväl sina ämnen som för konsten att lära ut förmår Camilla Askebäck Diaz att utveckla elevernas kreativitet och vilja att lära sig. Därför är hon värdig att ta emot utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare 2016.”

Fakta

Åttonde pristagaren

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren delar ut priset Sveriges bästa lärare.

Årets pris var det åttonde i ordningen.

Prissumman är 10 000 kronor.

Årets vinnare Camilla Askebäck Diaz är matematik- och NO-lärare för årskurs 8 samt förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm.

Camilla Askebäck Diaz håller också workshops om IKT-verktyg, undervisning och surfplattor.

Camilla Askebäck Diaz har även gett ut boken ”Surfplatta i undervisningen”.