ANNONS

Bästa plasket finns i Salem

Hanna Eriksson.
Hanna Eriksson.
ANNONS

När novembervindarna drar allt kallare kring benen är det många motionärer som byter löparspåret mot simhallarnas bassänger. Men vad är det egentligen som lockar Salemborna att i snitt besöka simhallen sex gånger per år medan Botkyrkaborna nöjer sig med drygt ett besök per år? Lokaltidningen Mitt i Botkyrka-Salem bestämde sig för att reda ut frågan. Vi grabbade tag i badtermometern och gav oss ut på en badturné för att jämföra Storvretsbadet, Säby sim- och sporthall och Fittjabadet. Efter en svalkande rundresa kan vi kora Säby sim- och sporthall till vinnare – men det blev en jämn kamp.

Simturen börjar i Tumba där Storvretsbadets grå byggnad tornar upp sig mot en regnig torsdagsmorgon. Utseendemässigt är ytan inte så mycket att hurra för men väl inne får vi ett trevligt mottagande och springer på några elever från Skogsbacksskolan som byter om efter dagens simträning. Här finns gott om duschar och förvaringsmöjligheter och vi ger en extra tumme upp för den träinredda bastun som är både mysig och het. Simhallen består i sin tur av en större och en mindre bassäng, och lokalens träväggar och röda plastsoffor ger känslan av en klassisk skolidrottshall. Med andra ord inte den mysigaste atmosfären, men ytorna är rena och här finns en cafeteria som bland annat erbjuder korv, strips, smörgåsar och godis.

– Det är mest folk här kvällstid, jag gillar bassängen men det vore roligt om den var större så man kunde hålla tävlingar, säger simläraren Ylva Andersson.

Näst ut på tur är Säby sim- och sporthall. I receptionen möter vi Janne Olsson som efter flera års erfarenhet säger sig ha svaret på varför Salemborna verkar så simsugna.

– Det är varmt i vattnet, det är därför det är så populärt. Speciellt på helgerna då vi håller runt 32 grader och vi har en trogen publik, berättar han.

I dag visar Mitt i-termometern 28,7 grader och även här pågår simundervisning. Hallen består av en större bassäng och för stunden råder en avslappnad stämning med mycket skratt, men det är lätt att föreställa sig att vattnet frampå eftermiddagen kommer att fyllas, när både motionssim och gruppträningar lockar besökare.

– Det är ofta väldigt mycket folk här, jag tror att mycket beror på simlärarna och pedagogiken, säger simläraren Violetta Melander från sin plats i bassängen.

Klockan har hunnit bli lite över 14 när det är dags för sista anhalten, och Kristian hejar glatt i receptionen på Fittjabadet. Även om de gula tegelväggarna ger ett litet slitet intryck är allt helt och rent. I omklädningsrummet är Samira är i full färd med att packa ihop sina saker. För hennes del är det den varma bastun som lockar, men helst av allt åker hon till Salem för att simma. Den större och mindre bassängen ligger en bit ifrån varandra vilket skapar en känsla av två rum, och de stora rymliga fönstren släpper in gott om ljus. Hazem Yssa som är här och simmar varenda dag berättar att det alltid är mycket folk vid den här tiden.

Efter en intensiv dag kan vi konstatera att samtliga simhallar erbjuder det som förväntas i form av undervisning, rena lokaler, likvärdiga bassänger, rymliga omklädningsrum och heta bastumöjligheter. Fittja och Storvretsbadet känns som typiska simhallar medan Säby sim- och sporthall för tankarna till en nyare gymanläggning, och som namnet antyder erbjuds här mycket riktigt en rad träningsmöjligheter och pass.

ANNONS

Den som är hungrig kommer att hitta både mat och snacks som mackor, korv och godis i cafeteriorna på simhallarna i Botkyrka, men i Salem riskerar magen att kurra om den vill ha mer än en energibar. När vi sammanställer våra intryck blir det ändå Säby sim- och sporthall som seglar upp på första plats. Det trevliga och professionella bemötandet tillsammans med det fräscha intrycket och avslappande atmosfären hänger kvar. Sedan ska vi naturligtvis inte glömma att varje simhall har något som gör just den speciell och det någon annan uppskattar med sitt bad kanske inte alls går hem hos någon annan. Alla är vi olika – och tur är väl det!

Fakta

Betygen - bad för bad

Storvretsbadet

Bemötande: 3

Fräschör 3

Bastu 4

Atmosfär 3

Temp: 28,4

Totalt 13

Säby sim- och sporthall

Bemötande 4

Fräschör 4

Bastu 3

Atmosfär 4

Temp: 28,7

Totalt 15

Fittjabadet

Bemötande: 3

Fräschör: 3

Bastu: 2

Atmosfär: 3

Temp: 28,5

Totalt 11

Hallå där vinnaren!

Hallå där, Hanna Eriksson, arbetsledare på Säby sim- och sporthall som tog hem högsta poängen.Vad är det som lockar med simhallen, tycker du?

– Jag tror att baddelen lockar mycket barnfamiljer och sådana som vill träna simning som swimrun tillexempel. När man köper träningskort hos oss får man också badet på köpet. Sedan är den ganska liten, alla är välkomna och den har funnits länge. För folk som vuxit upp i Salem har den alltid funnits där.

Var simmar du själv helst?

– Jag simmar helst utomlands i ett blått hav vid en vit sandstrand.

Vad gillar du mest med er simhall?

– Att vi har kunder i alla åldrar som badar. Allt från bebisar, barn och vuxna som lär sig simma till människor som tränar inför triathlon och så vidare.

Och nu ska hallen renoveras?

– Den byggdes på 70-talet och under 2017 kommer det ske någon form av renovering, men vi vet inte exakt var eller hur mycket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.