ANNONS

Bastukris på simhallarna i Botkyrka

Storvretsbadets bastu, med flera, är nere för räkning.
Storvretsbadets bastu, med flera, är nere för räkning.
Herrbastun på Storvretsbadet och Fittjabadet har varit trasig en längre tid. På Brantbrinks IP kastade bastun in handduken redan i höstas.

– Ska man behöva åka till en annan kommun för att basta? frågar sig bastuentusiasten Bengt Karlsson.
ANNONS

Bengt Karlsson från Tumba har i flera år spenderat sina fredagar med att relaxa i bastun på Storvretsbadet. Före jul märkte han att det inte riktigt var samma hetta som det brukar vara.

– Den var dålig och efter nyår slutade den att fungera, berättar Bengt Karlsson.

Eftersom han inte hade några planer på att bryta sin basturutin begav han sig till Fittjabadet i stället – men det blev ingen framgång här heller.

– Där hade den krånglat sedan innan jul.

Bengt Karlsson funderade en vända till och kom på att Brantbrinks IP minsann erbjuder bastande, men även här blev det en nit eftersom man stängt bastun.

– Ska man behöva åka till en annan kommun för att basta? frågar sig Bengt Karlsson.

Stefan Snäll som är badmästare på Storvretsbadet berättar att Bengt Karlsson är långtifrån ensam om att sakna bastun. Simhallen har tappat en hel del manliga besökare efter att bastuaggregatet checkade ut den 13 januari.

– Vi förstår att folk är upprörda och det är lika tråkigt för oss som jobbar här att den är trasig. Många kommer hit för gemenskapen att simma lite och sitta i bastun och nu har det varit mindre folk när den är trasig, berättar Stefan Snäll.

Fittjabadets bastuaggregat har gått samma öde till mötes och badmästaren Torbjörn Larsson berättar att de i regel bara håller fem-tio år. På Fittjabadet har herrbastun nu varit trasig sedan julveckan.

ANNONS

– Vi hade en väldig otur att båda (Fittja och Storvreten) gick sönder nästan samtidigt. Många har saknat bastun och man märker att det är viktigt, den är omtyckt av våra badgäster och speciellt nu i vintertid, säger Torbjörn Larsson.

Roger Vintemar som är chef för idrott och anläggningar i Botkyrka kommun beklagar bastuhaverierna.

– Vi måste vänta in leveransen av nya och riktigt bra aggregat som ska hålla för många härliga bastubesök framöver. Nya aggregat beräknas vara på plats och redo för start under vecka 6, säger Roger Vintemar.

Hur står det då till med bastun på Brantbrinks IP?

Roger Vintemar berättar att det allmänna omklädningsrummet stängts på anläggningen på grund av att bastuaggregaten är sönder och att bastulokalerna brister i säkerhet. Både bastun och omklädningsrummen är i behov av renovering.

– På Brantbrink omvandlade vi förra året en naturgräsplan till konstgräsplan. Vi ser framför oss att antalet aktiva inom föreningslivet kommer att öka på Brantbrink de kommande åren. Därmed kommer behovet av omklädningsrum att växa. Vi håller på att definiera vilka behov vi har, hur efterfrågad bastun är och vilka andra behov vi har på anläggningen, säger Roger Vintemar.

Under våren ska kommunen ta fram olika kostnadsalternativ för upprustningen. När omklädningsrummen blir klara beror helt på vilka åtgärder som kommer att genomföras.

Det finns fortfarande möjligheter att svettas loss i bastun, bland annat på Lida friluftsanläggning och i Salem hos Säby sim- och sporthall.

I höstas jämförde Mitt i Botkyrka-Salem kommunernas simhallar med varandra – så här gick det.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.