ANNONS

Båt till Vaxholm och city föreslås

Ingegerd Swedrup skulle gärna åka mer båt och välkomnar förslaget om en ny pendelbåtslinje.
Ingegerd Swedrup skulle gärna åka mer båt och välkomnar förslaget om en ny pendelbåtslinje.
ANNONS

Landstinget jobbar med att få till tre nya pendelbåtslinjer i Stockholm. En av dem var tänkt att gå mellan Solna strand och Årstadal. Där har det dock varit svårt att hitta medfinansiering till bryggor och annat och planerna har därför lagts på is tills vidare.

Därmed ser Kristdemokraterna i landstinget en ljusning för möjligheten att i stället kunna använda de totalt 72,5 miljoner kronor som därmed frigörs under två år till en båtlinje från Vaxholm till Gåshaga på Lidingö, vidare till Nacka och därefter Stockholm city.

På denna sträcka finns redan klara bryggor och annan infrastruktur, menar KD, varför linjen även skulle bli billigare än den mellan Solna och Årstadal.

Lidingöbon Ingegerd Swedrup älskar förslaget.

– Det vore fantastiskt! Allt man kan göra för att förbättra kommunikationerna är bra. Tittar man rakt över till Nacka så är det ju jättenära, medan det tar en väldig tid att ta sig runt, säger hon.

I dag kör hon oftast bil när hon ska in till stan då bussarna från Torsvik, där hon bor, går så sällan på kvällarna.

– Men jag åker ofta till min syster i Nacka och till Vaxholm för att äta strömming så en båt till båda ställena vore väldigt bra.

Även Christer Åkerhielm (M) ordförande i tekniska nämnden tycker förslaget låter bra, även om han själv inte är insatt i det.

– Generellt sett vill vi verkligen heja på allt som rör pendelbåtstrafiken, säger han.

ANNONS

I dag finns två pendelbåtslinjer som trafikerar Lidingö. Dels Sjövägen som går Nacka–Lidingö–Nybroplan, och Storholmslinjen som går rutten Storholmen–Ekudden–Mor Annas brygga–Ropsten.

Båda linjerna har blivit väldigt populära. 2012 reste cirka 100 000 resenärer med linjerna, förra året var antalet uppe i 400 000 resenärer.

– Det tar ett tag att förändra sina resvanor. Det många eftersträvar är bättre turtäthet, vilket vi också lobbar för hos SL, säger Christer Åkerhielm.

Hur landstinget gör med pengarna som var tänkta till Solnalinjen är ännu inte klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.